Grupējums “Al Qaida” uzņēmies atbildību par apšaudi ASV militārajā bāzē

Ārvalstīs
Sargs.lv/NavyTimes.com
NASP
Foto: Foto: Patrick Nichols/Navy

Teroristu grupējuma “Al Qaida” nodaļas Jemenā pārstāvji paziņojuši, ka uzņemas pilnu atbildību par pagājušajā gadā notikušos apšaudi ASV Jūras spēku aviācijas bāzē Pensakolā, vēsta portāls “Navy Times”.

Grupējuma daļa Arābu pussalā – “Al Qaida Arabian Peninsula” (AQAP) – svētdien publiskojusi video paziņojumu, kurā uzņemas atbildību par noziegumu. Šo video uzgājusi ASV analītiķu organizācija “SITE”, kas nodarbojas ar tiešsaistes izlūkošanu un iefiltrēšanos teroristisko grupējumu ziņu portālos.

AQAP jau ilgu laiku tikusi uzskatīta par teroristiskā grupējuma bīstamāko nodaļu pasaulē, kuras kaujinieki vairākas reizes centušies veikt teroraktus ASV teritorijā, informē “Navy Times”.

Portāls norāda, ka 18 minūšu ilgajā video grupējuma pārstāvji neuzrāda nekādus pārliecinošus pierādījumus, ka Pensakolas apšaudē vainotais Saūda Arābijas Gaisa spēku virsleitnants Muhameds Sahīds Alšamrani (Mohammed Saeed Alshamrani) bijis apmācīts “Al Qaida” grupējumā. Video grupējuma pārstāvji gan min, ka ar M. Alšamrani uzturējis ciešus kontaktus ar pārstāvjiem Arābu pussalā.

“SITE” direktore Rita Katza (Rita Katz) portālam “Navy Times” norāda, ka videoierakstā kaujinieku grupējuma pārstāvji arī apgalvojuši, ka “M. Alšamrani uzbrukumu ASV militārajai bāzei plānojis vairākus gadus un ļoti rūpīgi izvēlējies savus mērķus”.

Tāpat video arī publicēts Saūda Arābijas virsleitnanta testaments, ko viņš 2019. gada septembrī adresējis savai ģimenei. Tajā viņš norādījis, ka vēlas veikt teroraktu ASV teritorijā, pamatojot to ar reliģiskiem uzskatiem. Testamentā nav norādīta jebkāda Gaisa spēku karavīra saistība ar AQAP, informē “Navy Times”.

Ierakstā iekļauts arī audioziņojums no grupējuma nodaļas līdera Kasema Alrimi (Qassim al-Rimi) par to, ka viņš uzņemas “pilnu atbildību” par M. Alšamrani uzbrukumu, nodēvējot viņu par “varoni”. Tikmēr pagājušajā nedēļā pret Jemenā bāzēto “Al Qaida” nodaļas galveno ēku, kurā, iespējams, tajā brīdī atradies arī K. Alrimi, tika veikts ASV dronu uzlidojums. ASV prezidents Donalds Tramps (Donald Trump) vairākās vietnes “Twitter” ziņās norādījis, ka AQAP līderis, visticamāk, šajos uzlidojumos miris, norāda “Navy Times”.

Apšaude ASV Jūras spēku aviācijas bāzē Pensakolā, Floridas štatā notika pērnā gada 6. decembrī. Saūda Arābijas Gaisa spēku virsleitnants Muhameds Sahīds Alšamrani atklāja uguni uz bāzes mācību klasē esošajiem studentiem, nogalinot trīs ASV jūrniekus un ievainojot vēl astoņus.

Dalies ar šo ziņu