Pentagons pieprasa pārskatīt ārvalstu studentu iesaistīšanu ASV militārajās programmās

Ārvalstīs
Sargs.lv/MlitaryTimes.com/Military.com
Pensakola
Foto: Foto: Patrick Nichols-Navy

Pentagons pieprasījis atbildīgajām amatpersonām pārskatīt ārvalstu studentu iesaisti ASV militāro apmācību programmās. Tā saistībā ar ASV Floridas štata Pensakolas jūras spēku aviācijas bāzē notikušo apšaudi vēsta MilitaryTimes.com.

Tāpat Pentagona amatpersonas pieprasījušas arī stingrāk pārbaudīt potenciālos ārvalstu bruņoto spēku studentus, pirms tiem tiek dota atļauja iebraukt ASV un uzturēties valsts bruņoto spēku bāzēs. Šādu lēmumu Aizsardzības departaments pieņēmis pēc tam, kad viens no Saūda Arābijas bruņoto spēku pārstāvjiem Pensakolā nāvējoši ievainojis trīs ASV jūras spēku karavīrus, norāda MilitaryTimes.com.

Pēc notikušās apšaudes ASV Aizsardzības sekretāra vietnieks Deivids Norkvists (David Norquist) oficiāli apturējis lidojumu un citu apmācību veikšanu, kurās ASV teritorijā iesaistīts Saūda Arābijas militārais personāls. Jūras spēku vadība jau iepriekš paziņoja, ka apturēs jebkādas lidojumu apmācības 300 Saūda Arābijas studentiem, kuri atrodas Pensakolas un divās citās bruņoto spēku bāzēs Floridas štatā.

D. Norkvists medijiem apstiprinājis, ka ārvalstu studentu pārbaudes noteikumi jāpārskata desmit dienu laikā, savukārt lidojumu aizliegums izmeklēšanas laikā tiks atcelts tikai pēc augstākā līmeņa vadības rīkojuma, informē MilitaryTimes.com.

Sekretāra vietnieks ziņojumā ASV Aizsardzības izlūkošanas sekretāra vietniekam uzdevis “nekavējoties veikt nepieciešamos pasākumus, lai pastiprinātu starptautisko studentu pārbaudi”, kā arī pārskatīt procedūras un noteikumus, pēc kuriem ārvalstu studentiem tiek dota atļauja viesoties ASV militārajās bāzēs.

Ikgadējā Reigana Nacionālās aizsardzības foruma sanāksmē sestdien Pentagona augstākā līmeņa vadība diskutēja par to, kā ASV organizē dažādas apmācības un programmas kopā ar ārvalstu partneriem, kā arī vēlmi šīs programmas paplašināt. “To izbeigšana nelabvēlīgi ietekmētu kopīgas apmācības,” sacīja ģenerālis Deivids Goldfīns (David Goldfein).

"Vissmagāk no programmu apturēšanas ciestu mūsu sabiedrotie, kā arī mūsu spēku savietojamība nākotnē," par ārvalstu partneru apmācību sacīja ģenerālis D. Goldfīns. "Lielākās bažas, šajā gadījumā, ir tas, ka, aizliedzot apmācības ASV teritorijā, mēs uzgrieztu muguru ilgstoši veidotām attiecībām ar sabiedrotajiem, kuri mums vajadzīgi, dodoties cīņās.”

Kopumā ASV bruņoto spēku bāzēs šobrīd atrodas ap 5 tūkstošiem ārvalstu karavīru. Līdz šim visus pārbaudījis ASV Valsts departaments (US Department of State) un Valsts drošības departaments (Department of Homeland Security), kas parasti veic iebraucēju personības un biometrisko datu pārbaudi, tādējādi nosakot potenciālos drošības riskus.

Militāro bāzu komandieriem lielākoties ir tiesības noteikt arī individuālās drošības procedūras, ieskaitot pārbaudes, iebraucot bāzes teritorijā, kā arī kontrolēt ieroču nēsāšanas atļaujas. Ir noteikts pamata drošības līmenis, kas jāievēro, taču komandieri jebkuru no procedūrām var padarīt stingrāku, ja viņi to uzskata par nepieciešamu.

Saskaņā ar Aizsardzības departamenta vadlīnijām komandieri var pilnvarot personālu nēsāt valdības izsniegtus vai privātos šaujamieročus, ja vien tie ir pārbaudīti, atbilst kvalifikācijai, ir ievēroti apstrādes un glabāšanas nosacījumi un ir saņemta rakstiska atļauja. Atļauja parasti ir derīga vismaz 90 dienas, un, lai to atjaunotu, tā regulāri jāpārskata.

Saskaņā ar Pentagona 2016. gadā pieņemtajām vadlīnijām personālam, kas piedalās apmācības programmās, ir aizliegts nēsāt ieročus, ja vadošās amatpersonas to nav apstiprinājušas pirms apmācību sākuma, informē MIlitaryTimes.com.

Dalies ar šo ziņu