Erdogans: Kurdu kaujinieki vēl atrodas dažos apgabalos pie Sīrijas robežas ar Turciju

Ārvalstīs
LETA--AP
Erdoans: Kurdu kaujinieki vēl atrodas dažos apgabalos pie Sīrijas robežas ar Turciju
Foto: Foto: BAKR ALKASEM/AFP VIA GETTY IMAGES

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans otrdien paziņojis, ka kurdu kaujinieki vēl atrodas dažos apgabalos pie Sīrijas robežas ar Turciju un aicināja ASV un Krieviju turēt savus solījumus un gādāt, ka kurdi atstāj pierobežu.

Erdogans arī sacīja, ka kurdu kaujinieki uzbrukuši Turcijas karavīriem no teritorijām, uz kurām kurdiem nācās atkāpties.

Viņš piebilda, ka Turcija uz šādiem uzbrukumiem mierīgi nenoskatīsies.

Turcija 9.oktobrī iebruka kurdu kontrolētajās teritorijās Sīrijas ziemeļaustrumos, sagrābjot joslu 120 kilometru garumā līdzās robežai. 

Uzbrukumā vairāki simti cilvēku zaudēja dzīvību, bet aptuveni 300 000 devās bēgļu gaitās.

Turcija un Krievija 22.oktobrī panāca vienošanos, kas paredz kurdu spēku Krievijas un Sīrijas uzraudzītu aiziešanu arī no citiem robežapvidiem uz abām pusēm no Turcijas ieņemtās teritorijas.

Turcijas iebrukums Sīrijā kļuva iespējams pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps 6.oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

Lēmumu par ASV karaspēka atvilkšanu no robežas Tramps pieņēma pēc telefonsarunas ar Erdoganu. ASV sabiedrotie kurdi par gaidāmo amerikāņu spēku atvilkšanu nav tikuši brīdināti un notikušo raksturojuši kā nodevību no sabiedroto puses un "dūrienu mugurā".

ASV un Sīrijas kurdi kopš 2014.gada bija sabiedrotie karā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" un ir strādājuši kopā, lai sakautu džihādistu "kalifātu". Šajā karā krituši aptuveni 10 000 kurdu vadīto spēku karotāju.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Dalies ar šo ziņu