Amatpersona: ASV karavīru skaits Sīrijā palicis nemainīgs

Konfliktu zonas
LETA--AFP
Amatpersona: ASV karavīru skaits Sīrijā palicis nemainīgs
Foto: Foto: Delil Souleiman/Agence France-Presse — Getty Images

Neskatoties uz ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojumu par karavīru izvešanu no Sīrijas, ASV karavīru skaits šajā valstī palicis gandrīz nemainīgs, pirmdien atklājusi kāda ASV amatpersona.

Sīrijā joprojām atrodas gandrīz 1000 ASV karavīru, norādīja amatpersona.

Trampa oktobra vidū pieņemtais lēmums par karavīru atvilkšanu Sīrijā no robežas ar Turciju pavēra ceļu Turcijas militārajai operācijai pret kurdu kaujiniekiem Sīrijas ziemeļos.

ASV amatpersona skaidroja, ka karavīri, kas atvilkti no  robežas, nosūtīti uz Deir ez Zoras provinci, kur Tramps nolēmis aizsargāt naftas laukus, un uz ziemeļiem, lai palīdzētu nodrošināt spēku atvilkšanu no šī apgabala, bet citi karavīri nosūtīti uz Irākas ziemeļiem.

Kopumā ASV karavīru skaits Sīrijā pašlaik ir teju vienāds ar to, kāds tas bija pirms Trampa paziņojuma oktobra vidū par spēka atvilkšanu, sacīja amatpersona, piebilstot, ka spēku atvilkšana turpinās.

Taču šis process nav bijis bez starpgadījumiem. Svētdien Turcijas artilērijas šāviņi trāpīja netālu no ASV karavīru patruļas blakus drošības zonai, ko Turcija izveidojusi Sīrijas ziemeļos gar robežu.

Šāviņi trāpīja kilometra rādiusā no ceļa, pa kuru pārvietojās patruļa, kas necieta. ASV amatpersona sacīja, ka mērķis nav bijuši amerikāņi.

Tikmēr Trampa lēmums aizsargāt Sīrijas naftas laukus ir diskutabls jautājums pat Pentagonā.

ASV aizsardzības ministrs Marks Espers piektdien sacīja, ka mērķis ir liegt terorista grupējumam "Islāma valsts" un citiem spēkiem reģionā piekļuvi šiem naftas laukiem. Par kādiem citiem spēkiem tieši ir runa, ministrs nepaskaidroja.
 

Dalies ar šo ziņu