Mūžībā devies Egons Goldšmits, kurš sniedza neatsveramu ieguldījumu NBS atjaunošanā

Vienības un personības
Sargs.lv
In memoriam
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

96 gadu vecumā mūžībā devies bijušais Aizsardzības ministrijas ārštata konsultants, atvaļinātais vecākais kara ierēdnis Egons Goldšmits, vēsta Aizsardzības ministrija. E. Goldšmits kopš Nacionālo bruņoto spēku atjaunošanas pirmsākumiem 1991. gadā devis būtisku ieguldījumu NBS attīstībā, izstrādājot ieteikumus, tehniskos dokumentus un reglamentus Latvijas Aizsardzības jomas administrēšanas, militārās izglītības un nodrošinājuma jomā.

Egons Goldšmits dzimis 1926. gadā Rīgā, taču dzīves gaitas viņu aizvedušas līdz Vācijai, kur viņš 1945. gada sākumā pabeidzis Vācu Gaisa spēku akadēmiju. Pēc Otrā pasaules kara beigām E. Goldšmits palika Rietumu koalīcijas kontrolētajā Vācijas daļā un sniedza atbalstu ASV bruņotajiem spēkiem. Tam sekoja pārcelšanās uz ASV un sekmīga militārā karjera ASV bruņotajos spēkos. E. Goldšmits inženieru-sapieru speciālās desanta brigādes sastāvā piedalījās arī Korejas karā. Viņš ieņēmis amatus dažādās ASV bruņoto spēku struktūrās, bijis arī civilais ierēdnis, kas rūpējies par personāla apmācību plānošanu un vadīšanu. 25 gadu laikā E. Goldšmits sasniedza GS-14 ierēdņa pakāpi, kas pielīdzināma pulkveža pakāpei militārajā dienestā.

Vēlāk jau kā atvaļināts ierēdnis pēc Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas Egons Goldšmits sniedza neatsveramu palīdzību Latvijas Nacionālo bruņoto spēku atjaunošanā un struktūras organizēšanā. Viņš aktīvi lobējis Latvijas aizsardzības sistēmas intereses ASV un kā ASV nevalstiskās organizācijas “Baltijas institūts” biedrs piedalījies Baltijas valstu integrācijas NATO veicināšanā. E. Goldšmits ir atbalstījis un sniedzis padomus Latvijas militārpersonām un politiķiem, kā arī daudziem militārajiem kursantiem viņu studiju laikā ASV militārajās skolās un koledžās.

Tieši pēc Egona Goldšmita ierosinājuma izveidots Nacionālo bruņoto spēku Nodrošinājuma centrs, nacionālā militāro preču klasifikācijas un kodifikācijas sistēma, militārā ekipējuma un aprīkojuma izvērtēšanas un uzskaites sistēma, kas savietojamas ar augstākajiem NATO standartiem. Tāpat E. Goldšmits devis ieguldījumu militāro reglamentu izstrādē, ieviešanā un piemērošanā atbilstoši Latvijas Nacionālo bruņoto spēku attīstībai. 2004. gadā E. Goldšmits apbalvots ar III šķiras Triju zvaigžņu ordeni.

“Ļoti inteliģents un ar plašām zināšanām apveltīts cilvēks, kurš sniedza lielu un nesavtīgu palīdzību gan NBS, gan Zemessardzei. Vīrs ar “lielo burtu”,” šādi Egonu Goldšmitu raksturo atvaļinātais brigādes ģenerālis Juris Kiukucāns, kuram savulaik bijusi iespēja tikties ar E. Goldšmitu klātienē un pat ciemoties pie viņa mājās Vašingtonā.

Egons Goldšmits devās mūžībā 2023. gada 7. februārī ASV.

Dalies ar šo ziņu