Sprūds: Artilērijas lādiņu ražošanas apjoms Eiropā tiks palielināts arī nākamajos gados

Viedoklis
LETA
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Artilērijas lādiņu ražošanas apjoms Eiropā tiks palielināts arī nākamajos gados, intervijā Latvijas Radio teica aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Komentējot situāciju Ukrainā un nepietiekamo lādiņu piegādi Ukrainai, Sprūds norādīja, ka munīcijas kravas Ukrainai tiek piegādātas nepārtraukti, taču dažādas munīcijas nepieciešams krietni vairāk. "Tāpēc tiek virzītas dažās iniciatīvas, lai to piegādātu lielākos apjomos. Tiek meklēti partneri arī ārpus Eiropas Savienības," skaidroja ministrs.

Sprūds norādīja, ka pašlaik Eiropa jau ir palielinājusi savas artilērijas ražošanas jaudas. Tāpat artilērijas lādiņu ražošanas apjoms Eiropā tiks palielināts arī nākamajos gados.

"Piegādes notiek, bet tas notiek lēnāk. Arī Latvija nesen piegādāja Ukrainai lādiņus," teica Sprūds, norādot, ka runa nav tikai par lādiņiem Ukrainai, runa ir arī par artilērijas sistēmām.

Tāpat situāciju apgrūtina tas, ka Ukraina lieto dažādas artilērija sistēmas, kurām nepieciešami dažādi artilērijas lādiņi.

Sprūds arī atgādināja, ka tiek turpināts darbs, lai artilērijas lādiņus ražotu arī Latvijā.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) lēmusi piešķirt 513 miljonus eiro Eiropas Savienības (ES) aizsardzības industrijas attīstībai, liecina Aizsardzības ministrijas (AM) publiskotā informācija.

Finansējums piešķirts regulā "Munīcijas ražošanas atbalsta akts", kopumā atbalstot 31 no iesniegtajiem projektiem.

AM norādījusi, ka ar nozares līdzfinansējumu kopējais budžets pārsniegs 1,5 miljardus eiro, un visā Eiropā tiks būtiski kāpināta artilērijas munīcijas ražošanas jauda, līdz 2025. gada beigām sasniedzot līdz diviem miljoniem lādiņu gadā.

Dalies ar šo ziņu