Zemessardzes komandieris neparedz straujus Krievijas uzbrukuma triecienus Ukrainā

Viedoklis
LETA
Zemessardzes komandieris, brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Krievija pašlaik vērojamo Ukrainas vājumu mēģinās izmantot savā labā, tomēr strauji uzbrukuma manevri un triecieni nav paredzami, jo Krievijai nav tik milzīgu resursu, prognozē Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns.

Brigādes ģenerālis atzīmēja, ka agresors, iespējams, ir sajutis, ka spēj atgūt iniciatīvu gan taktiskajā, gan, iespējams, stratēģiskajā līmenī, vērtējot, cik ilgi Ukraina kā valsts varētu noturēties un cik ilgi turpinātos sabiedroto atbalsts. Viņaprāt, Krievija ļoti labi saprot, ka Ukrainas spēja pretoties ir atkarīga no Rietumu atbalsta ar bruņojumu.

Lai arī Krievija pašlaik vērojamo Ukrainas vājumu mēģinās izmantot savā labā, tomēr straujus uzbrukuma manevrus un triecienus eksperts neparedz, jo Krievijai nav tik milzīgu resursu. Maskava ir pārņēmusi Avdijivku, savukārt Ukrainas karaspēks no pilsētas ir atkāpies.

Pēc K. Pudāna paustā, Avdijivkas piemērs liecina, ka tās ieņemšana krieviem prasījusi vairākus gadus. Viņaprāt, Krievija mēģinās ar maziem mērķiem iet uz priekšu un varbūt kādu teritoriju iegūt, taču tomēr viņiem galvenais esot nezaudēt un neatkāpties.

Zemessardzes komandiera ieskatā, Ukrainas puse pašlaik spēj veikt tikai aizsardzības operācijas, jo arī Ukrainas armijai ir izaicinājumi ar personāla nogurumu un atjaunošanu.

Pēc K. Pudāna paustā, lai Ukrainas armija virzītos uz priekšu, ir nepieciešamas trīs komponentes - plašāka mobilizācija, lielāks Rietumvalstu atbalsts un jauni taktiski operacionālie risinājumi.

"Jaunajai komandvadībai jāmeklē jaunas idejas, proti, taktiski operacionāli risinājumi, kā spēt karu nezaudēt un, vēlams, vinnēt. Vienīgais, kā uzvarēt šo karu, ir fiziski iznīcināt pretinieku spēkus ja ne visā, tad lielākajā daļā teritorijas. Ņemot vērā Ukrainas resursus, maz ticams, ka tie šogad gūs galīgo uzvaru," uzsvēra K. Pudāns.

Viņš pieļāva, ka ukraiņi, iespējams, varētu mēģināt atgūt stratēģisko pārākumu nevis cīņās frontes līnijā, bet frontes dziļumā - Krievijas teritorijā - un okupētajās teritorijās nodarīt kādus zaudējumus. Pēc Zemessardzes komandiera paustā, redzams, ka ukraiņi ne tik daudz aizraujas ar uzbrukumiem simboliskiem mērķiem, bet gan cenšas nodarīt Krievijai operacionālus zaudējumus. Tas esot viens no trumpjiem, ko var izmantot.

Dalies ar šo ziņu