Somijas eksperti: Krievijai ir vairāki motīvi, lai sabojātu cauruļvadu

Viedoklis
Sargs.lv/ERR.ee/ Helsingin Sanomat
Somijas krasta apsardzes kuģis sabojātā gāzes vada "Baltic Connector" rajonā
Foto: AFP/Scanpix

Somijas eksperti uzskata, ka, lai gan nav pierādīts, ka Krievija ir vainojama pie cauruļvada "Balticconnector" starp Somiju un Igauniju sabojāšanas, Maskavai varētu būt bijuši vairāki motīvi, lai to izdarītu. Lai gan izmeklēšana joprojām turpinās, ir norādes, ka aiz "Balticconnector" cauruļvadam nodarītā bojājuma varētu būt stāvējusi Krievija. Somijas laikraksts "Helsingin Sanomat" apkopoju divu ekspertu viedokli par to, kādi varētu būt bijuši Krievijas, iespējamie, mērķi.

"Krievijai no tā būtu daudz ieguvumu," sacīja Helsinku Universitātes profesors Veli-Pekka Tinkinens (Veli-Pekka Tynkkynen). Viņš savā darbā pievēršas Krievijas enerģētikas un dabas resursu politikai.

"Krievijas galvenais eksporta produkts nav izejvielas, bet gan bailes. Tas atbilst Krievijas stratēģijai - radīt bailes, ka jebkura veida infrastruktūra var kļūt par mērķi. Ja nav pārliecības par vainīgo, tad tas vēl vairāk palielina baiļu faktoru cilvēku prātos," sacīja V.Tinkinens, sniedzot vienu no iespējamiem incidenta skaidrojumiem.

Pēc V.Tinkinena domām, Somijas iestāžu reakcija līdz šim ir bijusi pareiza.

"Lai gan nav skaidri pateikts, ka tā ir Krievija, tas ir izskanējis, lasot starp rindiņām. Tomēr Somija ir tiesiska valsts, un mēs rīkojamies, pamatojoties uz to, ka vispirms ir jābūt pierādījumiem. Tikai tad tiks paziņoti vainīgo personu vārdi," sacīja V.Tinkinens.

Jukka Savolainens, Eiropas Izcilības centra eksperts hibrīdapdraudējumu jautājumos, uzsvēra, ka pagaidām tās paliek tikai spekulācijas, jo Krievijas vaina vēl nav pārliecinoši pierādīta.

Zviedrijas un Igaunijas kabelis tika bojāts aptuveni tajā pašā laikā, kad tika bojāts Baltijas savienojums. Pēc J. Savolainena teiktā, ir norādes, ka apkārtējā teritorijā, piemēram, Baltijas valstīs, ir bijuši arī citi neparasti notikumi, piemēram, sprādzienu draudi.

"Vai varētu būt, ka vairākās vietās notiek kampaņa, lai novērstu uzmanību no Ukrainā notiekošā?" retoriski vaicāja J. Savolainens.

Vēl viens iespējamais cauruļvada sabotāžas motīvs, pēc J.Savolainena domām, varētu būt mēģinājums radīt enerģētikas krīzi gaidāmajai ziemai. J.Savolainens norādīja, ka "Balticconnector" cauruļvada bojājumi tomēr neizraisītu krīzi Somijā vai Igaunijā, lai gan tas varētu ietekmēt gāzes cenas. Gāzes trūkums rastos tikai tad, ja tiktu traucēta sašķidrinātās dabasgāzes uzglabāšana, tomēr Somija ir gatava arī šādai iespējamai situācijai, teica J.Savolainens.

Helsinku Universitātes Aleksanteri institūta direktors Markuss Kangaspuro uzskata, ka galvenais ieguvums no šāda incidenta būtu Somijas drošības sajūtas vājināšanās.

"Krievijas mērķis ir parādīt, ka Somijas pievienošanās NATO nevis stiprina tās drošību, bet gan rada nedrošību. Krievija varētu vicināt savu militāro karogu un parādīt sevi kā ietekmīgu spēku Baltijas jūras reģionā. Tāpēc, ja ar to nesadarbosies, viss kļūs vēl sarežģītāk," iespējamo Krievijas loģiku skaidroja M.Kangaspuro.

Tomēr M.Kangaspuro arī uzskata, ka šāda operācija varētu beigties ar pretēju efektu, nekā Krievija cenšas panākt. "Tas, kas darbosies pret Krieviju, ir tas, ka, lai gan nedrošības sajūta var pieaugt, tas arī pastiprinās iedzīvotāju un politiķu stingrāku nostāju pret Krieviju visā Baltijas jūras reģionā. Tas palielina Krievijas izolāciju," sacīja M. Kangaspuro.

V.Tinkiiens un J. Savolainens arī izteica pieņēmumu, ka cauruļvada bojājumi varētu būt saistīti ar Somijas iestāšanos NATO. V.Tinkinens teica, ka tas varētu būt pārbaudījums gan Somijas, gan NATO reakcijai. Savukārt J.Savolainens kā iespējamo incidenta motīvu saskata vēlmi nosūtīt Somijai vēstījumu par to, ko nozīmē dalība NATO.

Dalies ar šo ziņu