NBS militārais fotogrāfs Gatis Indrēvics: Ukrainas karavīri “raksta” jaunu kara taktiku

Viedoklis
Sargs.lv
Ukraina
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Man kā militārajam fotogrāfam bija svarīgi to pašam redzēt ar savām acīm un šīs kara liecības iemūžināt arī fotogrāfijās, tā par neseno vizīti Ukrainā “Sargs.lv” saka štāba virsseržants Gatis Indrēvics, kurš ikdienā ir Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta kaujas audiovizuālās grupas jeb Kaujas kameras (Combat Camera) fotogrāfs un video operators. Viņš uz Ukrainu devās kopā ar vēl dažiem karavīriem un arī Aizsardzības ministrijas (AM) vecāko ekspertu starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos Elmāru Pļaviņu. Viņi nebrauca tukšām rokām, jo Austrumukrainas iedzīvotājiem un karavīriem tika nogādāta arī kārtējā Latvijas sarūpētā palīdzības krava ar nepieciešamākajām lietām.

Izpostītās pilsētas un kultūras mantojums

Gatis stāsta, ka Austrumukraina, kuru nesen apmeklējis, salīdzinot ar valsts centrālo daļu un galvaspilsētu Kijevu, ir ļoti izpostīta – daudzi ciemati ir neapdzīvoti, jo principā visas mājas pēc krievu uzbrukumiem ir nopostītas drupās.

Image
Ukraina
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

“Krievi iepriekš bieži skandinājuši, ka viņi ar ukraiņiem ir pareizticīgās ticības brāļi, taču tagad var lieliski redzēt, kāda tad ir tā brālība. Gan baznīcas, gan klosteri ir iznīcināti, tāpat arī kultūrvēsturiskās vērtības. Var redzēt, ka Ukrainā turpinās gadsimtiem ilgi iesāktā Krievijas tradīcija – iekarot zemi, iznīcināt tās kultūru, vēsturi un nacionālo identitāti,” viņš saka.

G. Indrēvics atzīst, ka jau kopš Krievijas pirmā iebrukuma Ukrainā un Krimas okupācijas 2014. gadā daudz ar biedriem un kolēģiem diskutējis par karu Ukrainā, tāpēc viņam kā fotogrāfam vēl jo svarīgāk ir redzēt šos kara postījumus arī caur foto objektīvu.

Image
Ukraina
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Līdz ar to jau kopš 2014. gada iepriekš zināmajām kaujas vidēm – gaiss, jūra un sauszeme – pievienojusies arī ceturtā – virtuālā vide. Kaujas kameras fotogrāfi savā ziņā ir kļuvuši par šīs virtuālās kaujas vides karavīriem, jo ar savu darbu fotogrāfiju un video materiālu veidolā viņi var pārējiem parādīt, kas notiek tur, kur civiliedzīvotājiem nav iespējas fiziski būt klāt – militārajās mācībās poligonos, kaujas izdzīvošanas kursā mežā un, jā, arī vietās, kur notiek reāla kara darbība.

Gatis uz pasauli caur fotokameras objektīvu sāka skatīties 2005. gadā, dienot Irākā, kad tapa daudzas foto liecības no tā laika misijas un uzdevumiem. Vēlāk, jau dienot Afganistānā, interese par militāro fotogrāfiju tikai pieauga, tāpēc fotokamera kopā ar ieroci vienmēr bijusi viņam līdzi.

Ukraiņu taktika – ar asinīm “rakstīta”

Uzturoties Ukrainā, Latvijas bruņoto spēku delegācija tikusies gan ar vietējiem iedzīvotājiem, gan karavīriem, un Gatis vēlreiz pārliecinājies par viņu neizsīkstošo cīņas sparu un ticību uzvarai. Viņš uzsver – šobrīd ukraiņi ar savu pretošanos krievu okupantiem “raksta” šī gadsimta jauno militāro taktiku, diemžēl – ar savām asinīm. “Tiekoties ar karavīriem, pamanīju, ka viņi nesūdzas, bet gan saka paldies par palīdzību un ir gatavi cīnīties līdz uzvarai,” stāsta Gatis.

Image
Ukraina
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Diemžēl nu jau vairāk nekā gadu ilgais Krievijas sāktais karš pret Ukrainu prasījis daudzas civiliedzīvotāju un karavīru dzīvības, arī gados jaunu, kuriem visa dzīve vēl bija priekšā. Īpaši skaudra apziņa par šo bijusi plašajās ukraiņu karavīru apbedīšanas vietās, kur kapakmenī redzams, cik jauni karavīri ir atdevuši savu dzīvību par dzimtenes brīvību. Viņš neslēpj - to redzot, bijis grūti valdīt asaras, jo tas viss esot ļoti personiski.

“Es kā karavīrs apzinos, ka konkrētais karavīrs iepriekš ir trenējies, gatavojies, karojis, viņu mājās gaidīja ģimene, taču viens mazs metāla gabaliņš vienā mirklī šo visu izdzēsa. Zinām, ka ložmetēja lenta spēj raidīt tūkstošiem ložu minūtē, un saprotam, ka tikpat ātrā tempā var izgaist arī tūkstošiem cilvēku dzīvību. To ir ļoti smagi apzināties. Jo ilgāk mēs kavēsimies lēmumu pieņemšanā, jo vairāku ukraiņu dzīvības izdzisīs. Viņi cīnīsies un nepadosies, taču nedrīkst pieļaut, ka vienā brīdī var nebūt vairs, kas cīnās,” saka G. Indrēvics.
Image
Ukraina
AM vecākais eksperts starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos Elmārs Pļaviņš ukraiņu karavīru kapos. Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Arī viņš pats kopā ar biedriem nakti pavadījis bumbu patvertnē, jo gaisa trauksme brīdinājusi par iespējamajām briesmām. Skaudri, bet civiliedzīvotāji pie šīs realitātes jau mazliet pieraduši, drīzāk – pielāgojušies. Katrs dara savu darbu, dodas savās ikdienas gaitās, cerībā, ka krievu raidītā raķete tās nepārtrauks.

“Mums brīžiem ir tā, ka paši nesaprotam, ko gribam, taču kara laikā cilvēki ļoti mobilizējas un pieturas pie pamatvērtībām, kas ļauj apvienot spēkus kopīgam mērķim, piemēram, pilsētas atjaunošanai. Ukraiņi cenšas pēc iespējas ātrāk novērst kara rētas. Tas, ka viņi ātri atjauno krievu izpostītās pilsētas, nozīmē, ka viņi tic uzvarai un tic, ka karš neatgriezīsies. Pat pie frontes notiek rekonstrukcijas darbi, pēc šī smagā gada cilvēki tomēr nav nolaiduši rokas un padevušies,” par redzēto stāsta Gatis.

Aizsardzība – visas sabiedrības atbildība

Ukrainas teritorija ir milzīga, taču arī iedzīvotāji, kuri dzīvo, piemēram, tuvāk Polijas robežai un kara postījumus neredz ikdienā, atbalsta savas valsts armiju un tic uzvarai.

“To es gribētu atnest arī uz Latviju. Armija nevar pilnvērtīgi darboties bez iedzīvotāju atbalstu un otrādi. Ukrainas gadījums pierāda - ja abi šie elementi viens otru atbalsta, tad arī ir iespējams aizsargāt savu valsti,” pauž Gatis. Viņš arī neslēpj savu sašutumu par dažu labu Latvijas iedzīvotāju pretestību jaunieviestajam valsts aizsardzības dienestam (VAD) un tā nepieciešamības apšaubīšanu.

“Ir jāsaprot, ka termins “lielgabala gaļa” ir attiecināms tikai uz cilvēkiem, kuri nav sagatavoti. Ar ieroci darboties ir jāmācās vismaz pusgadu. Tanī mirklī, kad tu esi palicis viens ar savu ģimeni un tev rokās ir ierocis, tu spēsi aizsargāt tikai tad, ja būsi apmācīts, pretējā gadījumā pats kļūsi par likumīgu mērķi, ko ienaidnieks nošauj. Līdz ar to mammām nevajadzētu atņemt saviem bērniem iespēju iemācīties aizstāvēt savu ģimeni un valsti,” uzskata Gatis.

Štāba virsseržants Gatis Indrēvics NBS dien vairāk nekā 20 gadus, un savulaik piedalījies arī trijās NATO vadītajās starptautiskajās operācijās Irākā un divreiz Afganistānā. Pašreizējā dienesta vieta Gatim ir Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta kaujas audiovizuālā grupa jeb Kaujas kamera (Combat Camera), kurā viņš dien kopā ar kolēģi seržantu Ēriku Kukuti. Abi ir fotogrāfi un video operatori un atzīst - Kaujas kameras karavīri ir kā tilts ne tikai starp NBS, bet arī starp pasaules “karstajiem punktiem” un sabiedrību.

Frontē noder viss

Uz jautājumu, kas ukraiņu karavīriem šobrīd visvairāk trūkst, Gatis saka, ka kara laikā jau nekad nebūs tā, ka visa pietiek, taču ukraiņi ir iemācījušies dalīties savā starpā – gan iedzīvotāji, gan karavīri.

Image
Ukraina
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

“Ukrainā es redzēju, ka uz frontes līniju dodas viss, kas vien spēj kustēties un darboties. Sākot no 40 gadus veciem līdz pat mūsdienīgiem auto. Karo visi – gan lieli, gan mazi, gan jauni, gan veci,” viņš norāda.

Arī AM vecākais eksperts starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos Elmārs Pļaviņš atzīst, ka Ukrainai joprojām nepieciešama sabiedroto valstu, tostarp Latvijas palīdzība dažādos līmeņos. Viņš pats uz Ukrainu dodas regulāri, jo palīdz organizēt Latvijā saziedoto un sagādātu kravu nogādi galamērķī Ukrainā, lai pārliecinātos, ka humānā palīdzība nonāk tur, kur visvairāk nepieciešams. Tāpat viņš saziņā ar Ukrainas bruņotajiem spēkiem, viņu kapelāniem apzina tās vajadzības, ko Latvijas iedzīvotāji, uzņēmēji un valsts iestādes var palīdzēt viņiem sagādāt nākotnē.

Image
Ukraina
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
“Arī šajā braucienā sprādzienus mēs dzirdējām nemitīgi. Tā ir viņu ikdiena tagad, bet par spīti visam cilvēki turpina strādāt, palīdzēt armijai un sargāt savu valsti. Frontes līnija bija ļoti tuvu vietai, kur viesojāmies, tāpēc ir prieks, ka esam atpakaļ dzīvi un veseli,” saka E. Pļaviņš.

Viņš atklāj, ka šī brauciena laikā netālu no viņiem noticis sprādziens, tāpēc tajā brīdī bijis svarīgi darīt visu, lai ātri pamestu notikuma vietu, neapdraudot sevi un citus. “Man jau pierasts, ka, aizbraucot uz Ukrainu, es vairāk guļu pagrabos nekā gultā,” saka E. Pļaviņš.

Image
Ukraina
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Šajā vizītē Latvijas delegācija tikusies ar dažādām Ukrainas armijas vienībām, kas karo priekšējās līnijās. Karavīri ir ļoti motivēti, bet noguruši, jo daudzi no viņiem nav pametuši karadarbības zonu pat 8 mēnešus. Visu šo laiku viņi nav redzējuši arī savas ģimenes. Elmārs atzīst – katrs šāds brauciens ir emocionāls un fiziski noslogots, bet tas ir tikai īss laiks, savukārt ukraiņiem tā ir ikdiena.

"Esmu viņiem prasījis, vai tiešām tās sīkās lietas, ko arī esam sūtījuši, ir palīdzējušas. Viņi skaidro, ka tam ir milzīga nozīme, jo daudzi sūta dažādas mazas lietas, kas kopumā sniedz lielu pienesumu. Viņi saprot, ka ieroči maksā miljonus, taču ikdienas vajadzībām tās summas ir daudz mazākas. Katrs sīkums, kas palīdz vai kaut kādā veidā atvieglo karavīru ikdienu, ir liels pienesums. Mūsu sūtītās kravas ikreiz atgādina, ka ir tāda Latvija, kas ir Ukrainas pusē un palīdzēs viņiem. Šis brauciens to atkal apliecināja,” saka E. Pļaviņš.
Image
Ukraina
Ukrainas iedzīvotāji saņem sūtījumu no Latvijas. Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Tāpat svarīgi ir uzturēt regulāru komunikāciju ar ukraiņu karavīriem, viņu Kapelānu dienestu, vienību komandieriem, lai pēc tam viņi gribētu dalīties savā skarbajā pieredzē ar Latvijas bruņotajiem spēkiem. Tikai caur šādu pieredzi ir labāk saprast reālo kara situāciju un tā ietekmi.

Dalies ar šo ziņu