Graube: Ukraiņu panākumu gadījumā krieviem Bahmutā draud aplenkšana

Viedoklis
LETA
Graube
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Neskatoties uz to, ka Krievija ir pārņēmusi savā kontrolē Bahmutu, ukraiņu panākumu gadījumā krieviem pilsētā draud aplenkšana, norāda bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube. Viņš skaidroja, ka ukraiņiem bija militāri vajadzīga cīņa par Bahmutu, jo tur bija sasaistīti ļoti lieli Krievijas spēki, turklāt diezgan kvalitatīvs karaspēks. Tas nozīmē, ka krievi tika atrauti no citiem frontes sektoriem, kur viņi, iespējams, būtu mēģinājuši attīstīt plašāku iniciatīvu.

Krievi paši kļuva par Bahmutas ķīlniekiem, jo tā kļuva  viņiem par sava veida simbolu, kurš noteikti jāieņem, un attiecīgi tika iesaistīti neadekvāti lieli spēki, lai realizētu krieviem emocionāli politisku mērķi.

Graube nešaubās, ka Krievijas propaganda no Bahmutas kontroles pārņemšanas tēmas mēģinās "izspiest pēdējo sulu" un arī Krievijas privātā algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins mēģinās celt savu vērtību un likmes politiskajā spēlē. 

"Bahmutas fiziska zaudēšana ukraiņiem šobrīd nav tik sāpīga emocionālā plāksnē, jo Bahmutas noturēšana tik daudzus mēnešus pati par sevi jau ir sasniegums. Šī aizsardzības kauja var tikt uzskatīta par uzvarošu kauju, jo fiziski pilsētas pazaudēšana pati par sevi neko vēl nenozīmē. Tā nav tik liela pilsēta, kas krieviem būtu nozīmīgs, stratēģisks panākums. Panākums būtu tad, ja Krievija spētu attīstīt savu uzbrukumu, kā bija plānojusi iepriekš," norādīja eksperts.

Neraugoties uz to, ka Krievija ir pārņēmusi savā kontrolē Bahmutas pilsētu, vēl nekas nav beidzies un kauja šajā rajonā turpināsies, jo ukraiņi varētu tagad pilsētā esošos Krievijas spēkus aplenkt.

"Ukraiņiem nav tik sāpīgi, jo viņi ir pretuzbrukuma gaidās un lēnām, bet diezgan veiksmīgi attīstās viņu panākumi abos Bahmutas flangos - gan ziemeļos, gan dienvidos, kas panākumu gadījumā, apejot pilsētu, var draudēt ar Bahmutas aplenkšanu. Es domāju, ka šādi skatās Ukrainas sabiedrība un militārpersonas," uzsvēra eksperts.

Graube uzskata, ka ukraiņi pazemināja aizsardzības jaudu Bahmutas nosargāšanā pēc tam, kad viņiem izdevās taktiskie panākumi uz ziemeļiem un dienvidiem no Bahmutas. "Tas ir pamata priekšnoteikums, lai Krievija nespētu attīstīt uzbrukumu un iziet operatīvajos plašumos," uzsvēra Graube.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien apstiprināja, ka Krievija ir pārņēmusi savā kontrolē Bahmutas pilsētu pēc astoņus mēnešus ilgušās kaujas, kā rezultātā pilsēta ir palikusi drupās.

Zelenskis sacīja, ka, viņaprāt, Ukraina ir zaudējusi pilsētu, taču piebilda: "Jums jāsaprot, ka tur nekā nav. Viņi visu iznīcināja."

Dalies ar šo ziņu