Lietuvas prezidents uzrunā ANO: Krievija Eiropai draud ar iespējamu kodolkatastrofu

Viedoklis
Sargs.lv/LRT.lt
Gitans Naudēda
Foto: Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Foto: Lietivas prezidenta birojs

Krievijas līdzšinējā rīcība Ukrainā izraisījusi potenciālas kodolkatastrofas briesmas Eiropā, tā otrdien uzrunā ANO Ģenerālās asamblejas 77. sesijā Ņujorkā sacīja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Viņš arī vēlreiz aicināja starptautisko sabiedrību prast atšķirt agresoru no agresijas upura.

Lietuvas līderis uzsvēra, ka “pēdējie mēneši ir atklājuši arī potenciālas briestošas kodolkatastrofas briesmas Eiropā”. Arī Krievijas militārpersonu un ieroču izvietošana Zaporižjas atomelektrostacijā ir satraucoša un pilnīgi nepieņemama, viņaprāt, atomelektrostaciju nekādā gadījumā nedrīkst izmantot kā militāro bāzi.

Eiropas lielākā kodolenerģētikas ražotāja - Zaporižjas atomelektrostacija – Krievijas kontrolētajā Ukrainas teritorijā pēdējo nedēļu laikā kļuvusi par “karstu” tematu, izraisot bažas par iespējamu kodolkatastrofu.

Turklāt Ukrainas amatpersonas pavēstījušas, ka Krievijas armija pirmdien “veikusi raķešu uzbrukumu” arī Ukrainas otrai lielākajai atomelektrostacijai Pivdennes pilsētā valsts austrumos.

G. Nausēda arī norādīja, ka Krievijas bezatbildīgā retorika par iespējamo kodolieroču izmantošanu ir tiešā pretrunā ar ANO Drošības padomes jeb 5P valstu, kuru sastāvā ir arī Krievija, apņemšanos par kodolkara novēršanu un izvairīšanos no bruņošanās sacensībām.

“Mums kolektīvi jānosoda šāda rīcība un jāpieprasa Krievijai nekavējoties un bez ierunām izvest visu karaspēku no visas Ukrainas teritorijas. Tai arī jāpārtrauc bezatbildīga un bīstama kodolretorika un uzvedība. Tam būtu jāietver arī militārā un cita personāla atvilkšanu  no Zaporižjas atomelektrostacijas,” paziņoja Lietuvas prezidents, piebilstot, ka labprātāk runātu par mieru Apvienoto Nāciju organizācijā, taču ir spiests runāt par Krievijas īstenoto karu.

Jau ziņots, ka no 19. līdz 26.septembrim Ņujorkā notiek ANO Ģenerālās asamblejas 77. sesijas augsta līmeņa nedēļa. Tajā kopā ar citu valstu līderiem piedalās arī Latvijas prezidents Egils Levits.

Dalies ar šo ziņu