CEPA analītiķa E. Lūkasa 10 soļu piedāvājums Krievijas savaldīšanai

Viedoklis
Sargs.lv/Twitter
CEPA pētnieks Edvards Lūkass
Foto: 15min.lt/Scanpix

Rietumvalstis ir ilgi ignorējušas Austrumeiropas valstu brīdinājumus par Kremļa līdera Vladimira Putina bīstamību. Lai savaldītu atklāti agresīvo, bīstamo un revizionistiski noskaņoto V. Putina Krieviju, līdztekus piemērotajām sankcijām, nepieciešama virkne citu smagu ierobežojumu, par to pārliecināts Vašingtonā bāzētās domnīcas “Eiropas politikas pētījumu centrs” (CEPA) analītiķis Edvards Lūkass.

Viņš uzsver Rietumvalstis ilgu laiku bijušas nevērīgas pret Austrumeiropas valstu brīdinājumus par Krievijas režīma patiesajiem mērķiem. Lai gan šobrīd Krievijai noteiktās ekonomiskās sankcijas ir spēcīgas, tā nav “sudraba lode”. Viņaprāt, Krievijas savaldīšanai nepieciešams ieviest papildus desmit dažādus ierobežojumus.

Pirmkārt, no Maskavas jāatsauc visi Rietumvalstu (NATO, Eiropas Savienības (ES) un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD)) dalībvalstu vēstnieki. Tāpat jāslēdz visi Krievijas konsulāti un tirdzniecības misijas šo valstu mītnes zemēs. Pietiek ar minimālām vēstniecībām, uzskata analītiķis.

Rietumvalstu elektronisko mediju uzraugiem pilnībā jāizslēdz absolūti visi Kremļa režīma propagandas mediju grupas “RT” mediji.

Jānosaka absolūts vīzu izsniegšanas aizliegums visiem Krievijas valdības ministriem, Krievijas Valsts domes un Federācijas padomes amatpersonām, “spēka ministrijās strādājošajiem”, drošības dienestu darbiniekiem, kā arī personām, kuras ir iekļautas Rietumvalstu, tā sauktajā, “Navaļnija sarakstā. Šādi pat ierobežojumi jānosaka šo amatpersonu dzīvesbiedriem, bērniem, vecākiem, kā arī citiem ar viņiem saistītiem cilvēkiem.

Tāpat nepieciešams izsludināt vērienīgu līdzekļu iesaldēšanas programmu, kas attiektos uz visām iepriekšminētajām personām, kā arī uzņēmumiem, kas saistīti ar Kremli, vai kas pieder Putina un ar viņa režīmu saistīto draugiem.

Šīm kompānijām pilnībā jāaizliedz savu  vērtspapīru kotācija Londonas, Frankfurtes un Ņujorkas fondu biržās, kā arī citos Rietumu finanšu centros.

Turklāt, ja kāds advokātu birojs, banka, grāmatvedības firma vai biznesa konsultāciju uzņēmums sadarbosies ar šīm sankcionētajām personām, pret tām piemērojamas precīzi tādas pašas sankcijas.

Savukārt lai stiprinātu Austrumeiropas sabiedroto drošību, Rietumvalstīm jāizsludina pēkšņas, neplānotās mācības Baltijas jūras un melnās jūras reģionos.

“Visbeidzot, atvainojieties Ukraiņiem, Igauņiem, latviešiem, lietuviešiem, poļiem, čehiem un slovākiem un galu galā arī krieviem par to, ka jūs viņu brīdinājumus ignorējāt tik daudzus gadus,” noslēdza E. Lūkass.

Dalies ar šo ziņu