A. Pabriks: Militārās industrijas izaugsme ir acīmredzama

Viedoklis
Sargs.lv
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzrunā Industriju dienu dalībniekus Ādažu militārajā bāzē
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Vietējās militārās industrijas progress ir acīmredzams – panākti lieli sasniegumi pārtikas produktu ražošanā, informāciju tehnoloģiju (IT) jomā, kiberdrošībā un 5G ieviešanā. Turklāt aizsardzības nozare pirmo reizi atjaunotās valsts vēsturē panākusi, ka Latvijā tiek ražotas arī bruņumašīnas, tā par panākumiem militārajā industrijā “Sargs.lv” stāsta aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Ar to gan nekas nebeidzas – nozares nākotnes iecere ir nodrošināt munīciju visām Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām, kas nozīmē tās ražošanu tepat, Latvijā. Ministrs gan uzsver, ka izveidotās iestrādnes jāturpina un jāpaplašina, veicinot kā valsts ekonomisko izaugsmi, tā arī vietējo uzņēmēju izpratni par vajadzībām aizsardzības nozarē.

Ministrs atzīst, ka militārajai industrijai vēl ir tāls ceļš līdz pašpietiekamībai, tomēr to nevajadzētu salīdzināt ar citām valstīm, bet gan ar to, kāda tā bija pirms pieciem vai desmit gadiem.

Image
Bruņutransportieru "Patria 6x6" prezentācijas pasākums Ādažu militārajā bāzē/ vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Bruņutransportieru "Patria 6x6" prezentācijas pasākums Ādažu militārajā bāzē/ vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
“Progress bijis ļoti liels, jo mēs pirmo reizi atjaunotās valsts vēsturē esam panākuši, ka Latvijā tiks ražotas bruņumašīnas, un industrija sola, ka šīs jaunās bruņumašīnas 2023. gadā izbrauks pa mūsu pašu rūpnīcas vārtiem,” stāsta A. Pabriks.

Tāpat viņš atzīst, ka daudz sasniegts pārtikas produktu ražošanā, un aizsardzības nozare vēlas iesaistīt vēl vairāk Latvijas pārtikas produktu ražotāju, lai nodrošinātu augošās NBS vajadzības.

Image
Karavīru uztutdevas eksperimentālā versija uzņēmumā SIA "Kronis"/ vsrž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: Karavīru uzturdevas eksperimentālā versija uzņēmumā SIA "Kronis"/ vsrž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ļoti liels progress bijis arī IT jomā, kiberdrošībā un 5G tehnoloģijas ieviešanā, turklāt tieši Ādažu bāze ir pirmā militārā bāze Eiropā, kurā ieviesta 5G testa vide, un arī šis projekts realizēts kopā ar pašmāju uzņēmējiem. Tāpat labi attīstās sadarbība ar bezpilota lidaparātu jeb dronu ražotājiem.

Image
5G tehnoloģiju demonstrācijas pasākums Ādažu militārajā bāzē/vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: 5G tehnoloģiju demonstrācijas pasākums Ādažu militārajā bāzē/vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
“Izveidotas dažādas iestrādnes, un tās ir jāturpina un jāpaplašina. Latvijas aizsardzības nozare ir sniegusi ļoti lielu ieguldījumu valsts ekonomikā, spējot veicināt tās izaugsmi, radīt jaunas darba vietas, kā arī veicināt sabiedrības izpratni par drošību. Tas palīdz arī mūsu uzņēmējiem saprast, kas vajadzīgs bruņotajiem spēkiem, kamēr NBS savlaicīgi zina, ko var izstrādāt mūsu zinātnieki un ražot mūsu kompānijas,” norāda aizsardzības ministrs.

Vaicāts, vai nākotnē iecerēts Latvijā ražot arī munīciju, tostarp lielkalibra, A. Pabriks uzsver – nozares vēlme un plāns ir nodrošināt visas bruņoto spēku vajadzības, un munīcijas ražošana Latvijā ir viena no būtiskākajām vajadzībām. Tāpat NBS nepieciešamība ir ne tikai dažāda veida ieročus sistēmas, bet arī droni. Galu galā nozares mērķis ir īsākas loģistikas ķēdes, kā pamatā ir pašmāju militārās industrijas attīstība.

Image
Latvijā ražotā munīcija Industrijas dienās 2021. gadā Ādažu militārajā bāzē/ Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Latvijā ražotā munīcija Industrijas dienās 2021. gadā Ādažu militārajā bāzē/ Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija

Ministrs arī norāda, ka Latvijai ir liela interese sadarboties ar Turcijas industriju, kas pēdējās desmitgadēs spērusi lielus soļus uz priekšu. Zināms, ka arī Latvijas uzņēmējiem ir laba sadarbība ar Turcijas industriju.

“Mums, protams, interesētu Turcijas ražoto uzbrukuma bezpilota lidaparātu “Byraktar” klātbūtne Latvijas teritorijā, bet vispirms ir jāpārbauda, kā tie strādā Latvijas apstākļos. Ceru, ka sadarbība turpināsies, jo Turcija mums vienmēr bijusi labs partneris NATO iekšienē, un ar Turciju līdz šim mums bijušas ļoti labas attiecības,” stāsta A. Pabriks.

Taujāts, vai drīzumā iecerēti arī citi tikpat vērienīgi un tiešā veidā ar NBS spēju kāpināšanu saistīti vietējie ražošanas projekti kā “Patria” 6x6 bruņutransportieru projekts, aizsardzības ministrs atbild – ir iecerēti vairāki, taču, lai viss izdotos, tas pagaidām vēl tiks paturēts noslēpumā.

Dalies ar šo ziņu