SzS Mehanizētās brigādes nākamais lielais projekts būs mehanizēto vienību apgādes spēju attīstība

Viedoklis
Sargs.lv
SzS CVRT tehnika mācību laikā
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Svarīgākais projekts pēc Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes apgādāšanas ar bruņu tehniku būs, mehanizēto vienību loģistikas apgādes sistēmas attīstība. Tā intervijā portālam “Sargs.lv” atzina brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers.

Viņš skaidroja, ka pirms vairākiem gadiem uzsāktais mehanizācijas projekts tuvojas noslēgumam. Vienību karavīri sekmīgi apguvuši prasmes - kā izmantot kaujas tehniku, savukārt komandieri iemācījušies izmantot mehanizēto vienību sniegtās manevra iespēju priekšrocības.

Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris gan atzīst – līdz ar tehnikas integrāciju nācies saskarties ar jauna veida izaicinājumu – mehanizēto vienību apgādi.

“Šīs vienības ir jāapgādā ar munīciju, degvielu un rezerves daļām. Tā vairs nav 5,56 milimetru kalibra munīcija. Mēs runājam par munīciju, kuras kalibrs sākas vismaz no 30 milimetriem. Šāda veida munīcija ne tikai maksā dārgāk, bet ir arī krietni smagāka. Tāpat, aktīvi ekspluatējot kaujas mašīnas, tās lūzt, arī tehnikas remonti nav lēti. Turklāt šie remonti ir jānodrošina ātri un operatīvi, bieži vien turpat kaujas laukā.”
Pulkvedis S. Gaugers
Sauszemes spēku Sauszemes mehanizētās brigādes komandieris
Pukvedis Sandris Gaugers

Pulkvedis S. Gaugers atzīst, ka pagaidām Sauszemes spēku Mehanizētā brigāde vēl nav pilnībā atrisinājusi jaunos izaicinājumus, kas saistās ar krietni smagāku vienību apgādi, taču darbs šajā virzienā notiek.

“Apgādes aste kļūst smagāka un dārgāka. [..] Šī spēja atkal prasa papildu investīcijas, papildu personālu un jaunu spēju attīstību. Mēs šajā virzienā pamazām ejam,” viņš saka.

Aizvadītie pieci gadi, ieviešot mehanizācijas projektu, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem snieguši daudz jaunas pieredzes. Tāpat pieredze šādu vienību izmantošanā un apgādē gūta no CVR(T) platformu piegādātājiem – Lielbritānijas bruņotajiem spēkiem. Šobrīd gan apjausts, ka mehanizēto vienību kaujas apgādes sistēmas izstrāde ir tikpat svarīga, cik pašas mehanizētās vienības kaujas spēja.

“Papildus CVR(T) izmantošanai mums Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē ir artilērijas iekārtas. Viens artilērijas lādiņš vien sver vairāk nekā 10 kilogramus! Tas nozīmē, ka apgādes jautājumi ir jāsaliek noteiktā struktūrā. Tie skars gan tehnikas iegādes, gan plānošanu, gan apmācību procesu,” skaidroja pulkvedis S. Gaugers.

Pēc viņa teiktā, procesi jau uzsākti. Šis ir arī viens no uzdevumiem, ko Sauszemes spēku Mehanizētās brigādes komandierim devis Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.  “Jā, mēs bijām "viegli" 30 gadus, bet tagad mēs kļūstam smagāki,” piebilda S. Gaugers.

Vaicāts par loģistikas un apgādes spēju attīstības izmaksām, pulkvedis S. Gaugers atbildēja, ka tās varētu būt vairāku simtu miljonu eiro apmērā. Tiesa, šīs investīcijas attīstībā plānots ieguldīt vairāku gadu garumā.

Dalies ar šo ziņu