Vai tankiem ir nākotne? - Bundesvēra skatījums

Viedoklis
Sargs.lv
Bundesvēra bruņu tehnika Vācijas mazpilsētas ielās
Foto: Foto: Bundeswehr/Michael In der Au

Laikā, kad visā pasaulē notiek diskusijas par tanku nākotni, portāls “Sargs.lv” devās pie tankistiem ASV, Vācijā, Francijā un citviet, uzdodot visiem vienu un to pašu jautājumu – vai tankiem 21. gadsimtā ir nākotne? Jaunajā rakstu sērijā par tanku un mehanizētā karaspēka nākotni šoreiz atbild Vācijas Armijas inspektors ģenerālleitnants Alfonss Mai (Alfons Mais).

Lai gan mehanizētās vienības daudzkārt ir nodēvētas par mirušām, tās atkal un atkal pierāda savu vērtību – uzsver vācu virsnieks. Mehanizētās vienības un mehanizētie kājnieki ir vienīgās vienības, kas apvieno augstu mobilitāti kaujas laukā ar aizsardzību, lielu ugunsspēku un izturību. Tās spēj koncentrēt nepieciešos spēkus vienā punktā, vienlaikus līdzvērtīgi stājoties pretī jebkuram pretiniekam.

Image
Vācijas Armijas tanks Leopard II mācību laikā
Foto: Foto: Bundeswehr/Torsten Kraatz
Foto: Vācijas Armijas tanks Leopard II mācību laikā/ Bundeswehr/Torsten Kraatz
Šādas spējas liek domāt, ka mehanizētās vienības arī nākotnē būs bruņoto spēku pamatā it īpaši tad, ja pretinieks izmanto līdzīgas formācijas. Krievijas mehanizētās vienības spēlēja izšķirošu lomu Ukrainas konflikta laikā, taču tikai tad, ja tās bija iespējams integrēt modernas komandvadības sistēmas ietvaros. Šādas spējas ir iekļautas Vācijas Bruņoto spēku portfolio, un Vācija arī nākotnē plāno saglabāt savu tehnisko un materiālo pārākumu potenciālajā kaujas laukā.

Ņemot vērā mūsdienu konfliktu secinājumus, arī pašlaik ir jānodrošina mehanizēto vienību novērošanas, kontroles un līdzvērtīga pretinieka iznīcināšanas spējas, vienlaikus nemitīgi attīstot operacionālo jautājumu izpratni laikā, kad tiek uzlabots materiālais pamats, Šī iemesla dēļ ir uzsākta visaptveroša Bundesvēra rīcībā esošo kaujas tanku “Leopard II” un kājnieku kaujas mašīnu “Puma” modernizācijas programma. Jāuzsver, ka jaunās mašīnas būs daļa no Vācijas ieguldījuma NATO Augstas gatavības spēku sastāvā 2023. gadā (Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) Land (L)).

Image
Vācijas Armijas karavīri pie kājnieku kaujas mašīnas "Marder"
Foto: Foto: Bundeswehr/Jane Schmidt
Vācijas Armijas karavīri pie kājnieku kaujas mašīnas "Marder"/Bundeswehr/Jane Schmidt

Ģenerālleitnants norāda – programma VJTF (L) 2023 nākotnē paredz turpmāku ekipējuma modernizāciju. Apvienojumā ar jauno “kaujas vadības sistēmu” (battle management system) Bundesvērs ievērojami uzlabos savas spējas vadīt un kontrolēt lielas mehanizētās formācijas

Dalies ar šo ziņu