Bundesvērs: “Leopard II” kaujas tanki tiek nemitīgi attīstīti, un to skaits tikai palielināsies

Viedoklis
Sargs.lv
"Leopard 2" kaujas tanks uz treilera
Foto: Foto: Pixabay.com

Mehanizētās vienības arī nākotnē būs Bundesvēra kaujas spēju pamatā – uzsver Vācijas Armijas ģenerālinspektors ģenerālleitnants Alfonss Maiss (Alfon Mais). Intervijā aizsardzības nozares portālam “Sargs.lv” viņš uzsver – leģendārie “Leopard II” tanki tiek nemitīgi modernizēti un arī nākotnē to skaits Bundesvēra rindās sasniegs 320 mašīnas.

Kaujas tanki Leopard II kopā ar kājnieku kaujas mašīnām “Puma” un “Marder I” veido Bundesvēra mehanizēto vienību mugurkaulu. To kapacitātes pamatu veido spējas izdzīvot modernajā kaujas laukā cīņā pret līdzvērtīgu pretinieku jebkura veida operācijās.

Lai gan vairākkārt tanki un smagās mehanizētās vienības no militāro apskatnieku un ekspertu puses tikušas pasludinātas par morāli novecojušām un mirušām, tās atkal un atkal pierāda savu vērtību.

Vācijas bruņojumā esošo kaujas tanku “Leopard II” A5, A6, A6 un A7 spējas tiek nemitīgi uzlabotas. Nozīmīgs solis uz priekšu ir bijis Leopard II jaunākā varianta – A7 ieviešana bruņojumā, kas tik integrēts vienā veselumā ar kājnieku kaujas mašīnām “Puma” programmas “VJTF (L) 2023” ietvaros. Paredzēts, ka pēc modernizācijas Bundesvēra rīcībā būs 320 kaujas tanku.

“Leopard II” A7 modifikācija būs ievērojams tehnoloģisks lēciens, kas arī nākotnē būs pamats Bundesvēra pārliecībai par savām spējām. Jaunākā Leopard II versija iekļauj modernizētu šasiju, SPECTUS vadības sistēmu, L55A1 elektroniski stabilizētu lielgabalu un uzlabotu aizsardzības līmeni. Modernizācijas programmā tiks iekļautas arī aktīvās aizsardzības sistēmas, kas spēs satriekt pretinieka prettanku raķetes un kumulatīvos lādiņus to lidojumā. “Leopard II” versijas ar šādām spējām tiks klasificētas kā “Leopard II” A7A1.

Lai gan “Leopard II” A6 un A6(M) versijas nav iespējams modernizēt līdz A7 līmenim, tā vietā 101 A6 un A6(M) versiju tanks tiks modernizēts līdz A6A3 and A6(M)A3, salāgojot un vienādojot to spējas līdz A7 līmenim. 123 mašīnas, kas vēl joprojām pieder pie vecākas modifikācijas, tiks modernizētas līdz “Leopard II:  AX versijai, par kuras spējām vēl joprojām norisinās diskusijas.

Dalies ar šo ziņu