Ģenerālis K. Kavioli: ASV Armijai Eiropā nepieciešama moderna tālās darbības artilērija

Viedoklis
Sargs.lv/ Stars and Stripes
ASV armijas haubices mācību laikā
Foto: Foto: Sgt. Megan Zander /241st Mobile Public Affairs Detachmen

ASV bruņotajiem spēkiem Eiropā nepieciešamas tālās darbības artilērijas iekārtas, kā arī cita veida jaunākās paaudzes ieroči un aprīkojums, lai gūtu ievērojamu pārsvaru pār pretinieka spēkiem, gadījumā, ja Eiropā izceltos bruņots konflikts, trešdien savas publiskās uzstāšanās laikā ASV Armijas asociācijas sanāksmē norādīja ASV Armijas spēku komandieris Eiropā un Āfrikā ģenerālis Kristofers Kavioli (Christopher Cavoli).

Ģenerālis akcentēja ASV Armijai izstrādātās  jaunā “Kara lauka uguns vadība” sistēmas nozīmību. Tajā iekļauta multidomēnu kaujas grupa, kura apvieno kiberspējas, kosmosa un elektroniskās karadarbības spējas, kā arī vēl spēcīgākas tālšāvēj artilērijas spējas. Kā norādīja K. Kavioli, tieši šīs lietas ir visnepieciešamākās mūsdienu konfliktos.

Image
ASV Armijas Eiropā un Āfrikā komandieris ģenerālleitnants Kristofers Kavioli
Foto: Foto: europeafrica.army.mil
Foto: ASV Armijas Eiropā un Āfrikā komandieris ģenerālleitnants Kristofers Kavioli/europeafrica.army.mil

“Mēs šeit (Eiropā) ļoti vēlamies iegūt tieši šādas spējas,” viņš piebilda.

ASV Armija iepriekšējo gadu laikā ieguldījusi lielus līdzekļus, uzlabojot tālās darbības precīzos ieročus, panākot, ka tie spēj satriekt pretinieka mērķus vēl lielākā attālumā, tādējādi ļaujot karavīrus turēt pietiekami drošā attālumā no aktīvās kaujas zonas.

Image
ASV artilēristi mācībās Polijā
Foto: Foto: Sgt. Megan Zander 241st Mobile Public Affairs Detachment
Foto: ASV artilēristi mācībās Polijā/Sgt. Megan Zander 241st Mobile Public Affairs Detachment
“Kara lauka uguns vadības sistēma” atļaus karavīriem izvairīties no tuvcīņām ar pretinieku, novirzot kauju tālākās distancēs, savukārt gadījumos, ja karavīriem nāktos tajās iesaistīties, tie būs krietni labākās pozīcijās,” skaidroja ģenerālis K. Kavioli

ASV Armijas komandieris Eiropā un Āfrikā gan neatklāja kad šī sistēma varētu tikt ieviesta ASV Armijas Eiropā izvietotajā kontingentā.

Iepriekš ASV Armija norādīja, ka šāda multidomēnu kaujas grupas, kas domātas cīņai ar tehnoloģiski attīstītiem pretiniekiem un ļauj ASV spēkiem brīvi manevrēt kaujas laukā, Eiropā plānota šī gada laikā.

Image
ASV artilēristi mācībās Polijā
Foto: Foto: Sgt. Megan Zander 241st Mobile Public Affairs Detachmen
Foto: ASV artilēristi mācībās Polijā/ Sgt. Megan Zander 241st Mobile Public Affairs Detachmen

Pirmie šādi jaunā tipa ASV Armijas grupējumi tiks aktivizēti Klusā okeāna reģionā šā gada rudenī. To izveide aizņēma trīs gadus.

Multidomēna vienībām būs nozīmīga loma arī ASV spēku atbalstam Āfrikā, norādīja K. Kavioli, piebilstot, ka šajā reģionā par ietekmes nostiprināšanu šobrīd cīnās arī Krievija un Ķīna.

Dalies ar šo ziņu