Nacionālie bruņotie spēki iedzīvotājiem valsts svētkos sagatavojuši patīkamus pārsteigumus

Viedoklis
Sargs.lv/LTV.lsm.lv
parāde
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Neraugoties uz to, ka šogad Covid-19 pandēmijas dēļ nācies atcelt tradicionālos Lāčplēša dienas un Latvijas Neatkarības proklamēšanas gadadienas svētku pasākumus, Nacionālie bruņotie spēki Latvijas iedzīvotājiem sagatavojuši patīkamus pārsteigumus, lai vairotu svētku sajūtu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Ministrs atzina, ka tāpat kā karavīriem, arī viņam ir žēl, ka koronavīrusa straujā izplatība likusi atcelt iepriekš plānotās 11. novembra un 18. novembra parādes.

“Tomēr mēs aicinām tautu svinēt un atzīmēt šīs dienas. Mēs gatavojam arī nelielus pārsteigumus gan Rīgā, gan citās Latvijas lielajās pilsētās. Daudz kas būs atkarīgs no laikapstākļiem, vai būs, vai nebūs lidmašīnas, tāpat plānotas dažādas zibakcijas. Tādējādi var teikt, lai gan daudzi pasākumi ir atcelti, mēs plānojam nelielu, bet jauku pārsteigumu mūsu iedzīvotājiem,” sacīja ministrs.

Pabriks atzina, ka, ievērojot pulcēšanās ierobežojumus, aizsardzības nozare šogad plāno godināt Neatkarības karā kritušos karavīrus gan dievkalpojumā, gan Rīgas Brāļu kapos.

Vaicāts par to, kā pandēmija ietekmējusi NBS ikdienas darbu, aizsardzības ministrs atzina, ka lai arī neliela inficēšanās konstatēta bruņotajos spēkos, tā nav ietekmējusi ne armijas kaujas spējas, ne karavīru morālo stāju.

“Apdraudējumi Latvijai šajā laikā nav pazuduši. Jā, mums ir arī savi inficētie NBS rindās, bet to nav daudz. Mums jābūt gataviem izolēt gan cīņu biedrus, gan jāspēj izpildīt uzdevumus, kas saistīti ar valsts aizsardzību. Armijā ir labs noskaņojums un viss paredzētais notiek,” atzina ministrs.

A.Pabriks arī piebilda, ka Nacionālie bruņotie spēki pandēmijas ierobežošanai aizvien ir gatavi sniegt atbalstu gan veselības aprūpes nozarei, gan iekšlietu nozarei un visai sabiedrībai.

“Visa spējas, kas mums ir, tās ir saglabātas un tās ir domātas Latvijas valstij un Latvijas pilsoņiem. Ja būs šāda nepieciešamība, NBS izpildīs savus uzdemus tiktāl, cik tas ir vajadzīgs,” piebilda ministrs.

Savukārt, vaicāts par nākamā gada budžeta plānu, A. Pabriks atzina, ka pozitīvais sagatavotajā valdības piedāvājumā ir tas, ka izdevies noturēt tos NBS attīstības plānus, kādi bija paredzēti pirms pandēmijas sākuma. Gadījumā, ja budžets tiktu samazināts un no iepriekš uzsāktajiem plāniem nāktos atteikties, bruņoto spēku attīstība tiktu kavēta par pieciem gadiem. Ministrs uzsvēra – to šobrīd Latvijas sabiedrība nedrīkst atļauties, jo nestabilitāte un drošības izaicinājumi pasaulē tikai pieaug.

Dalies ar šo ziņu