Lietuvas aizsardzības ministrs: ASV karavīru klātbūtne Lietuvā ir Lietuvas un NATO interesēs

Viedoklis
Sargs.lv/WashingtonExaminer
ASV karavīri
Foto: Foto: Lietuvas Bruņotie spēki

Starptautisko pretgaisa mācību “Tobruq Legacy 2020” laikā ASV medijs “Washington Examiner” sēdās pie viena galda ar Lietuvas aizsardzības ministru Raimundu Karobli, lai apspriestu Baltijas reģiona drošības izaicinājumus augošas Krievijas agresivitātes laikā.

Analizējot, cik lielā mērā Krievija mūsdienās ir drauds Lietuvai, R.Karoblis skaidro – savā laikā kontroli pār Viļņu Staļins no Polijas atdeva Lietuvai un tagad atsevišķi Krievijas politiķi izvirza domu, ka Viļņas reģions ir jāņem atpakaļ, lai kļūtu par daļu no Krievijas un Baltkrievijas vienotā projekta. Citi savukārt izvirza ideju, ka Klaipēdas apgabals (1939. gadā Vācija anektēja Klaipēdas apgabalu, ko savukārt pēc Otrā pasaules kara savā kontrolē pārņēma PSRS – Sargs.lv) Lietuvai ir nodots līdzīgā veidā kā Hruščovs atdeva Krimu Ukrainas PSR.

Lietuvas aizsardzības ministrs uzsver – Krievija rada konvencionālus militārus riskus NATO, tāpēc nav šaubu, ka Lietuvai ir nepieciešamas NATO garantijas un NATO klātbūtne Lietuvā. Lietuvā pašlaik atrodas NATO Paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa, kā arī ASV karavīru bataljons. Šie spēki demonstrē Krievijai, ka NATO bruņotas krīzes gadījumā aizstāvēs savas dalībvalstis.

R. Karoblis pasvītro – NATO klātbūtne ir lētāks risinājums nekā, piemēram, dalībvalstu atstāšana konflikta laikā un mēģinājumi pēc tam tās atkarot. Ministrs aicina nebūt naiviem jautājumos par Krieviju: ir skaidrs, ka vidējos termiņos no nekonvencionālas perspektīvas skatoties, Krievija ir NATO un Rietumu drauds Nr1.

Komentējot ASV Aizsardzības sekretāra Marka Espera ierosinājumu palielināt ASV klātbūtni uz rotācijas bāzes NATO Austrumu flangā, R. Karoblis uzsvēra – Lietuva, kas pašlaik tērē vairāk nekā 2% aizsardzībai, aizsargā NATO austrumu flangu. ASV karavīru klātbūtnes lomu nav iespējams pārspīlēt – tā dubulto un trīskāršo atturēšanas spējas un dod nozīmīgus signālus. Lietuva vēlētos pastāvīgu ASV bataljona līmeņa vai pat lielākas kaujas grupas klātbūtni uz rotācijas bāzes. Reģiona specifika un Krievijas tuvums kritiski svarīgu padara agrās brīdināšanas sistēmu. ASV klātbūtne Lietuvā ir Lietuvas un NATO interesēs.

Dalies ar šo ziņu