Krievija aizvien turpina izaicināt Baltijas un Ziemeļeiropas reģionu drošību

Viedoklis
Sargs.lv
Jörg Vollmer
Foto: Foto: Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Krievija aizvien turpina izaicināt drošību un stabilitāti Baltijas un Ziemeļeiropas reģionos, izmantojot hibrīdās karadarbības elementus. Lai saglabātu stabilitāti, kā arī spētu pretoties šiem centieniem, NATO valstīm jāsaglabā sava iekšējā vienotība, šādu viedokli intervijā portālam “Sargs.lv” pauda NATO Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris ģenerālis Jorgs Follmers (Jörg Vollmer).

Viņš skaidroja, ka Krievija aizvien turpina radīt lielākos drošības draudus NATO Ziemeļaustrumu flanga valstīm.

“Šajā reģionā drošību ik dienu izaicina Krievija. Tā izplata viltus ziņas, veic kiberuzbrukumus, iejaucās valstu nacionālajā iekšpolitikā un uzņēmējdarbībā, kā arī vairo savu ietekmi, īstenojot vērienīgas militārās mācības atsevišķās teritorijās. Ir svarīgi, lai NATO alianses dalībvalstis saglabātu vienotību un nepieļautu Krievijas mēģinājumus mūs sašķelt,” sacīja ģenerālis J. Follmers.

Viņš atzina - NATO kopš Krimas aneksijas bijusi spējīga spert vajadzīgos atbildes soļus Krievijas radīto draudu ierobežošanai un potenciālā agresora savaldīšanai. Ģenerāļa vērtējumā svarīgs solis ir bijis NATO dalībvalstu lēmums par paplašināto kaujas grupu (NATO's Enhanced Forward Presence) izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā.

“Aizvien visas tās valstis, kuras sākotnēji bija iesaistītas NATO kaujas grupu izveidē, ir gatavs nodrošināt tās ar nepieciešamajiem spēkiem. Tas ir ārkārtīgi spēcīgs signāls Krievijai - mēs tās radītos draudus vērtējam nopietni un uz tiem atbildām. ” atzīmēja ģenerālis.

NATO centienus nodrošināt atturēšanas spēku gatavību nespēja ietekmēt arī globālā “Covid-19” pandēmija. Šajā laikā NATO turpinājusi paplašinātās kaujas grupu karavīru mācības, tiesa, mazākā mērogā, stingri ievērojot epidemiologu drošības norādījumus.

Dalies ar šo ziņu