Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskolā patriotismu māca, rādot piemēru

Viedoklis
Sargs.lv
skola
Foto: Foto: Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskola/facebook.com

Izglītības iestādes viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir patriotiskā audzināšana skolēnos. Tā intervijā ziņu portālam “Sargs.lv” norāda Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskolas direktors Gints Ročāns. Viņš pats jau sešus gadus ir zemessargs un uzsver – lai jaunietis saprastu, kā stiprināt savu valsti,  jārāda reāls piemērs.

G. Ročāns pauž, ka līdztekus patriotiskajai audzināšanai būtiska ir audzēkņu izglītošana valsts aizsardzības jautājumos. Tāpēc svarīgi, ka skolas iekšējos kultūras balstus veido sadarbība ar Zemessardzi, Jaunsardzi, kā arī valsts aizsardzības komponenti, kā piemēru minot valsts aizsardzības mācību.

“Lai šo patriotisko kultūru skolā uzturētu iespējami stiprāku, aicinām dažādus ekspertus, kuri piedalās skolas organizētajos pasākumos. Tāpat arī liela daļa skolēnu vecāki ir zemessargi, kuri labprāt atsaucas uz skolotāju aicinājumiem stāstīt par dienestu Zemessardzē un iesaistās skolas rīkotajās aktivitātēs.”
G. Ročāns
Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskola
Gints Ročāns

Kā piemēru direktors G. Ročāns min Lāčplēša dienas pasākumu “Lāčplēša balva”, ko pērn skola uzņēmusi savā teritorijā. Šis pasākums tapis, Liepājas izglītības pārvaldei sadarbojoties ar Zemessardzi un Jaunsardzi, un tajā izglītības iestāžu un jaunsargu komandas sacentās par Lāčplēša zobenu un vairogu. Savukārt Zemessardze tajā laikā varēja izstādīt un sabiedrībai plašāk parādīt militāro tehniku.

Direktors uzsver – no skolas perspektīvas sadarbība ar Zemessardzi ir ļoti svarīga. “Mēs noteikti esam ieguvēji, ka Zemessardzes 44. kājnieku bataljons atrodas mums tuvu un varam tik labi sadarboties gan pasākumos, gan skolēnu izglītošanā.”

Tāpat G. Ročāns min skolai svarīgu faktu, kas būtiski stiprinājis patriotismu tajā  – 2016. gadā vidusskola savam nosaukumam pievienojusi Oskara Kalpaka vārdu. Viņš arī stāsta, ka valstiskā piederība tiek kultivēta dažādās aktivitātēs, piemēram, “Puiku spēlēs”.

skola

Foto: liepajniekiem.lv

“Šis un citi pasākumi tiek saistīti ar mīlestību pret mūsu valsti aktīvās izpausmēs, nevis teorijā, un tas jauniešiem ir ļoti saistoši. Šīs vērtības tiek mācītas kā Jaunsardzē, tā arī skolā – valsts aizsardzības mācībā,” pauž direktors.

skoleni-jaunsargi

Foto: Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskola/facebook.com

Vidusskolas vadītājs stāsta, ka skolas mācībspēki un arī viņš pats dien Zemessardzē.

Viņš uzsver – svarīgi, ka arī skolēni zina, ka esam zemessargi. Ar darbiem un klātesamību spējam parādīt, kas ir zemessargs, ar ko nodarbojas. Viņš uzsver, ka ir vienkārši par kaut ko runāt, bet mācot praktiski un iedvesmot, rādot piemēru, ir daudz efektīvāk.

“Tas, ka pedagogi mācās, ir nozīmīgi. Ja viņi vēl apgūst sfēru, ar kuru nav bijusi saistība pirms tam, tas vērtējams vēl pozitīvāk. Cilvēks spēj mācīt citus tikai tad, ja pats mācās. Nozīmīga ir arī pedagoga spēja iziet no komforta zonas. Papildus ieguvumiem pieskaitāms tas, ka dienests Zemessardzē  ir aktīvs un veselīgs dzīvesveids. Tas nozīmē, ka mums ir spēcīgs, veselīgs kolēģis, kurš spēj labi mācīt un rāda pozitīvu piemēru bērniem,” norāda G. Ročāns.

zemessargi

Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Direktors uzskata, ka viens no būtiskākajiem darbiem jebkurai izglītības iestādei ir mācīt patriotismu. “Zināšanām ir jābūt ar mērķi. Būt gudram gudrības pēc ir skaisti, bet mērķis būt noderīgam un stiprināt savu valsti, cilvēkus padara daudz veiksmīgākus un laimīgākus,” pauž G. Ročāns.

Dalies ar šo ziņu