Polijas bruņoto spēku komandieris: NATO Austrumu flanga valstīm jāspēj sinhronizēt spēkus

Viedoklis
Sargs.lv
Andrejščaks
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Lai aizstāvētos pret iespējamām konfliktsituācijām, NATO austrumu flanga valstīm jāvienojas par kopējiem mērķiem reģiona aizsardzībā. Tā arunā ar aizsardzības nozares ziņu portālu “Sargs.lv” uzsver Polijas bruņoto spēku komandieris ģenerālis Raimunds Andrejščaks (Rajmund Andrzejczak).

Polijas un Latvijas sadarbība aizsardzības nozarē notiek ne tikai NATO alianses ietvaros, to nosaka arī divpusējas sadarbības līgumi, kas nozīmē abu valstu bruņoto spēku kopīgas mācības, palīdzību dažādos projektos un pieredzes apmaiņu spēku iekšienē, uzsver Polijas bruņoto spēku komandieris.

“Šobrīd Latvijā tiek veidots NATO daudznacionālais komandcentrs “Ziemeļi” un, tā kā Polijā jau vairākus gadus darbojas daudznacionālais centrs “Ziemeļaustrumi”, mēs varam Latvijas kolēģiem palīdzēt ar dažādiem padomiem, dalīties savā pieredzē, kas un kā veiksmīgāk izdarāms,” saka ģenerālis R. Andrejčaks.

Vaicāts par to, kā Polija attiecas pret potenciāliem draudiem NATO austrumu pierobežā, ģenerālis norāda, ka ir svarīgi šajā aspektā sadarboties ar pārējām alianses dalībvalstīm reģionā. Viņaprāt, svarīgākais ir vienota nostāja, kā attiekties pret apdraudējumiem, spēt sinhronizēt valstu bruņoto spēku darbību tā, lai vajadzības gadījumā nebūtu jātērē laiks valstu bruņoto spēku savietošanai.

“Nacionālā ziņā mēs esam atbildīgi katrs par savu valsti, taču, sasniedzot kopīgu sinerģiju, mēs, izmantojot tos pašus līdzekļus, varam veidot kopējo drošību visefektīvākajā veidā,” uzsver ģenerālis R. Andrejščaks. Viņš piebilst, ka drošība Latvijā nozīmē drošību Polijā un otrādi, jo bez valstu intensīvas sadarbības, nebūtu iespējams sasniegt pilnīgu reģiona drošību. Tāpat ģenerālis R. Andrejščaks portālu informē, ka par vienotu bruņoto spēku sinhronizāciju alianses austrumos jau diskutējis arī ar Lietuvas, Igaunijas un Melnās jūras reģiona valstu kolēģiem.

Polija šī gada 1. janvārī pārņēma NATO Sevišķi ātras reaģēšanas brigādes vadību, kuras kodols turpmāk, būs Polijas bruņoto spēku 21. kalnu kājnieku divīzijas karavīri. Polijas bruņoto spēku komandieris apstiprina, ka šādas brigādes vadība Polijai ir ievērojams izaicinājums, taču bruņotie spēki ir gatavi uzņemties atbildību un reaģēt uz jebkāda iespējama konflikta rašanos.

“Manas cerības vienmēr ir nepieļaut, ka šos spēkus jebkad būtu nepieciešams izmantot, bet gan tos uzturēt vienīgi apmācību veikšanai. Taču, kā mēs zinām, mūsu austrumu kaimiņvalsts ir ļoti izaicinoša, tāpēc man prieks, ka šādi spējam norādīt, ka mūsu apņēmība cīnīties ir augstā līmenī.”
Andrejščaks
Polijas bruņoto spēku komandieris
ģenerālis Raimunds Andrežeščaks (Rajmund Andrzejczak)

Polijas bruņoto spēku komandieris vēlētos redzēt lielāku NATO iesaisti kopēju drošības risku noteikšanas jomā. “Tā kā NATO ir tik liela un visaptveroša organizācija, tās uztvere par mainīgo globālās drošības vidi var būt nedaudz aizturēta. Bieži vien no dažādām galvaspilsētām drošības situācija izskatās pavisam citādi,” norāda ģenerālis. “Rīga, tāpat kā Varšava ir relatīvi tuvu austrumu robežai, taču situācija pavisam citāda izskatās tām valstīm, kas atrodas tālāk uz rietumiem. Tāpēc, manuprāt, NATO noteikti nepieciešama plaša diskusija par drošības situācijas dinamiku ne tikai no ģeogrāfiskā skatpunkta, bet arī dažādās drošības platformās.”

Sarunas beigās ģenerālis R. Andrejščaks vēlreiz uzsver “sapratne starp NATO dalībvalstīm ir ļoti nepieciešama, tāpēc nākotnē vēlos mudināt arī citas alianses dalībvalstis Eiropā pievienoties mūsu plāniem sinhronizēt bruņotos spēkus, veidojot vienotu sistēmu alianses aizsardzībai.”

Dalies ar šo ziņu