B. Sipeniece-Gavare: Ikvienam jāspēj par sevi parūpēties krīzē

Viedoklis
Sargs.lv
izdzīvošana, 72 stundas
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir jābūt gatavam sliktākajam scenārijam, turklāt grūtību gadījumā jāspēj parūpēties par sevi un ģimeni. Tā aizsardzības nozares ziņu portālam “Sargs.lv” saka sabiedrībā zināmā TV un radio personība Baiba Sipeniece-Gavare. Viņa norāda, ka aizsardzība ir Latvijas prioritāte, un uz to ekonomēt naudu nedrīkst.

“Man ļoti nepatīk runāt par to – kā būtu, ja būtu,” atzīst Baiba, “bet ikvienam ir jābūt gatavam sliktākā scenārija gadījumā. Zinu cilvēkus, kuri būs gatavi citus aizstāvēt, ja tas būs nepieciešams, bet to nekad nevar zināt. Diemžēl to var pārbaudīt tikai praksē. Bet es ļoti negribētu, lai to vajadzētu darīt.”

B. Sipeniece-Gavare norāda, ka katrai paaudzei ir savi pārbaudījumi. Viņa uzskata, ka mūsdienās liels izaicinājums ir tehnoloģijas un to straujā attīstība, tāpēc rūpīgi jāseko līdzi gan pasaules aktualitātēm, gan arī futurologu teiktajam. “Nesen lasīju ļoti vērtīgu grāmatu ”21 mācība 21. gadsimtam”, kurā autors norāda to, ko arī es zemapziņā domāju – jaunā paaudze piedzīvos krīzi tehnoloģiju straujās attīstības dēļ. No vienas puses, būs nepieciešamas jaunas profesijas, bet no otras – daudzi cilvēki zaudēs darbu, jo nespēs sekot līdzi tehnoloģiju attīstībai. Karadarbība neizpaudīsies karalaukā, bet gan mums neredzamā vidē,” saka Baiba.

Arī viņa pati piedzīvojusi lielas pārmaiņas, kad mainījušās valsts iekārtas. Lai gan bijis jāpiedzīvo grūtības, darīts viss iespējamais, lai būtu labi. Viņa atceras, ka bijis jādzīvo pieticīgāk, bet nekad nav bijusi doma par atkāpšanos no saviem uzskatiem vai padošanos.

“Mani vecvecāki dzīvoja laukos un zinājām, ka viss būs labi un badā nenomirsim. Arī tagad, ja kaut kas notiks, dzīvosim laukos un audzēsim kartupeļus.”
Baiba Sipeniece-Gavare
TV un radio personība
Baiba Sipeniece-Gavare

TV un radio personība norāda – lai arī kāda būtu finansiālā situācija valstī, aizsardzība ir prioritāte. Viņa uzver – ja Latvija nebūs brīva, jēgas nebūs arī, piemēram, veselības aprūpes sistēmas finansēšanai.

Baiba stāsta, ka viņas vīrs ir dienējis armijā un vīra tēvs bijis Krievijas cara armijā, ticis izsūtīts uz Sibīriju, bet pēc tam atgriezies. Viņš esot Baibas vīram iemācījis daudz praktisku un nepieciešamu zināšanu, tāpēc arī viņas ģimene ir domājusi par rīcību un pamatvajadzībām krīzes situācijā. “Neparedzētai krīzes situācijai esam sagatavojuši degvielas, kā arī pārtikas un ūdens rezerves. Protams, konservus nākas mainīt – tos izmantojam laivu braucienos. Pēc tam atkal papildinām. Esam padomājuši arī par pārnēsājamo gāzes plīti un gāzes baloniem. Protams, ir labi, ka esam gatavi “X stundai”, bet es tiešām ceru, ka tas viss nekad netiks izmantots tam paredzētajam mērķim,” pauž Baiba.

“Manam vīram armija ir devusi ļoti vērtīgas zināšanas, tāpēc esmu droša, ka varētu uz viņu paļauties krīzes situācijā. Pateicoties armijā gūtajai pieredzei, viņš ir sapratis galveno – disciplīnā ir spēks un ka fiziski un morāli sagatavots cilvēks dzīvē ir daudz noderīgāks par nesagatavotu. Jāsaprot, ka krīzes situācijā ir jāmāk paļauties uz saviem spēkiem,” uzsver B. Sipeniece-Gavare.  

Dalies ar šo ziņu