B. Sipeniece - Gavare: propaganda ir vienīgā Krievijas darbotiesspējīgā mašīna

Viedoklis
Sargs.lv
Sipeniece
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Krievijas propagandas mašīna ir vienīgā, kas spēj darboties nevainojami, neskaitot tankus. Tā intervijā aizsardzības nozares ziņu portālam “Sargs.lv” saka sabiedrībā zināmā TV un radio personība Baiba Sipeniece – Gavare. Viņa atzīst, lai arī internets atvieglo dzīvi, tas vienlaikus rada arī apdraudējumu cilvēku domāšanai.

“Protams, Krievijas propaganda darbojas ļoti stipri un veiksmīgi. Mums nav cilvēku, kuri spētu laicīgi noreaģēt un rīkoties. Tā ir mūsu vājā vieta. Vajadzēja laicīgi bloķēt ziņu kanālus un neatļaut kabeļtelevīzijām pārraidīt Krievijas televīzijas programmas, kuras bez problēmām pārraida šos vēstījumus,” saka Baiba.

Viņa uzsver – tikai daļa cilvēku spēj analizēt informāciju no dažādiem avotiem un izdarīt savus secinājumus. Daudzi Latvijas krievvalodīgie ticot austrumu kaimiņa radītajai propagandai un nespēj atšķirt patiesu informāciju no nepatiesas. “Iespējams, tā ir mūsu vaina, ka nespējām krievvalodīgos integrēt tā, lai viņi justos kā mājās. Lai gan es pazīstu valstij arī ļoti lojālus krievus, tomēr liela daļa ir pārliecināti, ka Putins ir lielisks valsts vadītājs. Jāsaka, ka propagandas mašīna ir vienīgais, kas viņiem strādā nevainojami. Es nerunāju par armijas tehniku, bet viss pārējais viņiem lūzt un nestrādā,” pauž Baiba.

Baiba stāsta, ka izvēlas vairākus ziņu avotus, kurus uzskata par uzticamiem un, balstoties uz tiem, veido uzskatus par situāciju. Viņa uzsver, ka bieži vien cilvēki nespēj analizēt acīmredzamas situācijas, kas ir ļoti būtiski. “Es reizēm paskatos pirmo vai otro Krievijas kanālu. Tur stāsta, cik Krievija ir laba, ka viņi tikai aizsargājas, bet pārējie dara tikai ļaunu. Es skatos un saprotu, ka tie ir meli. Latvijā ir ļoti daudzi cilvēki, kuri to uztver kā patiesību. Diemžēl mūsu sabiedrība ir sašķelta un dzīvojam divkopienu valstī. Es domāju, ka jāliek cerības uz jauno paaudzi, ka viņi ko mainīs,” tā Baiba.

“Vistrakāk ir tad, ja cilvēkam viss ir vienalga. Viņš tikai dara savas pamatfunkcijas, bet par globālām vai valstiskām lietām vispār nedomā. Reizi pa reizei vajag nobalsot par kaut cik normālu sarakstu. Pat uz to liela daļa nav spējīga, kur nu vēl analizēt - vai informācija ir patiesa, vai nepatiesa. Notic plakātam, kas iesprausts rudzu laukā. Cilvēki mēdz būt ārprātīgi naivi,” norāda Baiba.

TV un radio personība vērš uzmanību, ka arī internetā atrodamās informācijas avoti rūpīgi jāizvērtē. Pašai Baibai, strādājot radio, nācies atvainoties par nepārbaudīta avota izmantošanu. Viņa stāsta, ka bijusi liela steiga, tāpēc nācies ziņu ātri apstrādāt. Tā rezultātā ēterā pateiktais bijis kaut kas pilnīgi izdomāts.

Lai arī internets ļoti atvieglo dzīvi mediju telpā strādājošajiem, tas tik pat ļoti arī cilvēkus apdraud. “Cerēt, ka internets tikai un vienīgi atnes labumu, ir tuvredzīgi. Tas ir milzīgs apdraudējums taviem personīgajiem datiem. Es negribētu iedomāties, ka vienā dienā visi konti tiktu slēgti. Viss beigtu darboties. Vienmēr ir jābūt plānam “B”. Tas karš ir ne mazāk bīstams par kara laukā notiekošu.  Var tikai cerēt, ka ir armija, kas spēj pasargāt arī no tā,” saka Baiba.

“Patiesībā tā ir ļoti sāpīga lieta, ar ko mēs pagaidām saskaramies. Tomēr internets ir jauna lieta, kas ārprātīgi ātri attīstās. Līdz ar to arī ļaundaru izdarības. Arī es neesmu speciāliste - knapi apgūstu jaunās tehnoloģijas, lai neatpaliktu no dzīves. Es tikai ļoti ceru, ka ir dažādas organizācijas ar pietiekoši daudz resursiem, lai cīnītos ar to visu. Protams, mums pašiem jābūt uzmanīgiem un jāizvērtē, ko lasām, skatāmies un dzirdam,” uzsver Baiba.

Dalies ar šo ziņu