Pabriks: pretkuģu un pretgaisa sistēmas vēlamies piesaistīt no NATO partneriem

Viedoklis
Sargs.lv
raķetes
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Latvijai aktīvi jādiskutē ar NATO sabiedrotajiem par pretgaisa un pretkuģu raķešu sistēmu izveidi Latvijā, jo mūsu valsts līdzekļu trūkuma dēļ šādas sistēmas nevarēs ieviest tuvākos piecus gadus, tā portālam “Sargs.lv” atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Viņš stāstīja, ka par pretkuģu un pretgaisa aizsardzības spēju nostiprināšanu un šādu sistēmu izvietošanu Latvijā ikreizi tiek diskutēts ar sabiedrotajiem ASV un citās NATO valstīs. Pagaidām jaunu raķešu sistēmu iegādei Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem nav līdzekļu, jo sākotnēji jāpabeidz Sauszemes spēku mehanizācijas projekts.

“Mums noteikti ar laiku ir doma iet vidējo rādiusu pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādes virzienā, jo mēs nevaram atstāt Latvijas gaisa telpu neaizsargātu. Šobrīd šādas sistēmas ievieš Lietuva. Ar laiku mums jādara tas pats,” teica ministrs.

Kāda tipa sistēmas tiks pirktas, viņš pagaidām neatklāja, norādot, ka tas ir Nacionālo bruņoto spēku izvēles jautājums. “Mēs, protams, līdz tam nonāksim. Taču mūsu budžets ir ierobežots, tāpēc tuvākajā laikā tādu iespēju nebūs. Mēs veicam sarunas ar sabiedrotajiem, lai uz laiku iegūtu kādas pretgaisa aizsardzības spējas,” teica Pabriks, piebilstot, ka gan Aizsardzības ministrija, gan Nacionālie bruņotie spēki pastāvīgi seko tirgū piedāvātajām sistēmām. “Ja kaut kas pēkšņi parādīsies un mums būs līdzekļi, mēs pirksim, jo gaisa aizsardzība noteikti ir prioritāte,” viņš teica.

Ministrs arī atzina, ka šobrīd Latvija domā par krastā bāzēto pretkuģu raķešu iegādi. Tai pat laikā jāvēro jauno tehnoloģiju, jo īpaši bezpilota platformu, attīstība. “Mums ir jādomā asimetriski. Mēs zinām, ka tādas valstis kā Izraēla izmanto, piemēram, bezpilota lidaparātus un bezpilota laivas, kas ar samērā nelieliem ieguldījumiem spēj iznīcināt pat lielus kuģus. Mums vajadzētu vairāk domāt šajā virzienā,” viņš piebilda.  

Dalies ar šo ziņu