NBS komandieris: ja armijā dien sievietes, tad vīrieši kļūst disciplinētāki

Viedoklis
Sargs.lv
sieviete
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki savās rindās aicina vairāk sieviešu, jo viņu rakstura īpašības ļauj nodrošināt tādu uzdevumu izpildi, uz kuriem vīrieši bieži vien nav spējīgi. Turklāt sieviešu klātbūtne vienībās veicina vīriešu disciplīnu, tā intervijā aizsardzības nozares ziņu portālam “Sargs.lv” atzina Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Jau šobrīd sieviešu īpatsvars Nacionālajos bruņotajos spēkos pārsniedz 15% atzīmi, turklāt bruņotie spēki aicina savā pulkā vēl vairāk sieviešu, kuras var veidot karjeru dažādās specialitātēs.

“Man ir pārliecība, ka sievietes armijā nes tikai pozitīvas tendences. Tajās vienībās, kurās dien sievietes, tur vīrieši ir motivētāki, disciplīna ir augstāka, tādējādi visas vienības kaujas spējas ir augstākas. Tas ir galvenais, kāpēc es gribētu redzēt vairāk sieviešu armijā.”
Kalniņš
Nacionālo bruņoto spēku komandieris
ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš

Nacionālo bruņoto spēku komandieris arī atzina – dažās specialitātēs sievietes izpilda uzdevumus krietni labāk par vīriešiem. “Sievietēm ir tādas rakstura īpašības, kādas vīriešiem vispār nepiemīt. Viņas var ilgstoši pildīt tādus uzdevumus, kur nepieciešama augsta uzmanība un koncentrēšanās spējas. Tas noder, piemēram, vadot sakaru sistēmas vai strādājot pie dažādām novērošanas sistēmām. Turklāt sievietes ir daudz akurātākas, teikšu to atklāti.  Man ir bijis prieks, ka sievietes bieži ir pat pārspējušas vīriešus,” viņš sacīja.

Ģenerālleitnants L. Kalniņš atzina – citu valstu bruņotajos spēkos ir speciālas programmas, kuras motivē sievietes iesaistīties dienestā. Šāds piemērs ir Kanāda, kur tuvāko gadu laikā sieviešu īpatsvaru dienestā plānots palielināt līdz 25% no kopējā personālsastāva. Latvijā dienests sieviešu vidū ir populārs.

Dalies ar šo ziņu