Pulkvedis S. Gaugers: NATO kaujas grupa jau tagad ir integrēta Latvijas aizsardzības plānos

Viedoklis
Sargs.lv
tanks
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

NATO paplašināto kaujas grupu izvietošana Latvijā un citās Baltijas valstīs ir skaidrs apliecinājums tam, ka, pasliktinoties Rietumu un Krievijas attiecībām un neziņā par kaimiņvalsts tālākajiem soļiem, alianse Latviju nav pametusi vienu. Tā intervijā aizsardzības nozares ziņu portālam “Sargs.lv” atzīst Nacionālo bruņoto spēku Mehanizētās brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers.

Pēc viņa domām šobrīd drošības situācija pasaulē nav kļuvusi daudz bīstamāka, salīdzinot ar iepriekšējo periodu. “Fundamentāli nekas daudz nav mainījies, izņemot informācijas pieejamību un ātrumu. Tagad mēs dažu sekunžu laikā uzzinām, kas notiek pasaules otrā malā. Nemieri un kari jau notikuši arī iepriekš. Protams, attīstoties tehnoloģijām, ir mainījušies draudu veidi. Un par to visu tiek vairāk stāstīts un rādīts medijos,” norādīja S. Gaugers.

Uz “Sargs.lv” jautājumu par NATO gatavību militāra apdraudējuma gadījumā aizsargāt Baltijas valstis pulkvedis S. Gaugers bija tiešs - NATO kaujas grupas esamība Baltijā un Polijā ir labākais pierādījums tam, ka NATO gādā par Latvijas kā pilnvērtīga sabiedrotā aizsardzību. 

“Šo kaujas grupu izvietošana un uzturēšana ir ļoti dārga, tie ir vairāki desmiti miljoni eiro gadā, ko šīs konkrētās valstis tērē, lai uzturētu savus karavīrus Latvijā. Tās ir ievērojamas investīcijas, kas parāda, cik nopietni NATO dalībvalstis uztver kopējo drošības politiku. Fakts ir tāds – ka tās valstis jau tagad ir te, mēs jau tagad tās esam integrējuši savos aizsardzības plānos. NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupa kļuvusi par neatņemamu brigādes sastāvdaļu, viņi precīzi zina savu lomu potenciālas krīzes gadījumā.”
Gaugers
Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris
pulkvedis Sandris Gaugers

Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde ir vienība, kas nodrošina vispusīgu kaujas sagatavošanu nacionālajiem bataljoniem, kaujas atbalsta un nodrošinājuma vienībām, komplektē un nosūta savas apakšvienības uz operāciju rajonu, nodrošinot to nepārtrauktas kaujas spējas un uzdevuma izpildi. 

Dalies ar šo ziņu