NBS komandieris: nevar pieļaut sabiedrības pārliecības zudumu valsts aizstāvībai

Viedoklis
Sargs.lv
displejs
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Vislielākais drauds Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem ir dažāda veida informatīvās operācijas, kas mērķētas uz iedzīvotāju pārliecības graušana par valsts aizstāvēšanas jēgpilnumu, tā intervijā aizsardzības nozares ziņu portālam “Sargs.lv” atzina Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

“Vislielākais drauds ir, ja Latvijā pēkšņi ienaidniekiem izdotos sagraut Latvijas sabiedrības pārliecību par vajadzību aizstāvēt to valsti, ko pati tā ir veidojusi un vēl aizvien turpina veidot,” sacīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris.

Šādus vēstījumus šobrīd mēģina izplatīt Krievija. L. Kalniņš gan uzskata – kaimiņvalstij savu mērķi nav izdevies sasniegt, kaut ar informatīvā kara, propagandas medijiem un dažādām provokācijām Latvijas sabiedrības noturība pret šo naratīvu ik dienu tiek testēta.

Kalniņš

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“ Šie vēstījumi tomēr neiespaido sabiedrību tik lielā mērā, kā ir gaidīts. Tā nav panikā. Turklāt šādi viņi izdara lāča pakalpojumu paši sev. Proti, sabiedrība spēj loģiski domāt, analizēt faktus un norūdās pret viltus vēstījumiem. Ja tu katru dienu esi šādā situācijā, pie tā pierod, turklāt daļa Latvijas sabiedrības sper soli tālāk - iestājas Zemessardzē.”
Nacionālo bruņoto spēku komandieris
ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš

Viņš  gan atzina – sabiedrība aizvien jāturpina izglītot, lai tā spētu loģiski analizēt dažādus vēstījumus, izdarot pareizos secinājumus, nevis akli tic visam, ko kāda nedraudzīga valsts mēģina iegalvot, tostarp izmantojot klajus izdomājumus un provokācijas.

Tomēr informatīvais karš nav vienīgie draudi, kuri tiek vērsti pret Latviju. “Otrs ne mazāk svarīgs apdraudējums ir kiberuzbrukumi, kurus caur mūsdienu digitālo infrastruktūru ātri vien var pārvērst reālos kinētiskos draudos. Savukārt trešā draudu grupa ir kinētiskie draudi, proti kaimiņvalsts bruņošanās, nemitīgā spēka vienību izvietošana pie mūsu ārējām robežām. Taču atkārtošu – lielākais drauds Latvijai ir un paliek centieni ietekmēt mūsu sabiedrības apziņu. Šis drauds ir pastāvīgi jātur mūsu uzmanības centrā,” sacīja ģenerālleitnants L. Kalniņš.  

Dalies ar šo ziņu