Aizsardzības ministrs pieminēs ebreju tautas genocīda upurus

Vēsturiski jūtīgie jautājumi
Sargs.lv
Rumbula
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pirmdien, 30. novembrī, plkst.12 aizsardzības ministrs Artis Pabriks Rumbulas memoriālā pieminēs pirms 79 gadiem Rīgas geto ieslodzītos un iznīcinātos ebrejus.

“Lai gan Latvija 1941. gadā bija okupēta, tas nemaina faktu, ka zvērības pret ebreju tautu tika pastrādātas arī uz mūsu zemes. Šo upuru piemiņa ir mūsu, uz cilvēktiesībām balstītas sabiedrības, kopīgā atbildība. Tāpat mūsu uzdevums ir garantēt, lai šādi noziegumi pret cilvēci vairs neatkārtotos,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Ziedu nolikšanu, pieminot Rīgas geto ieslodzīto iznīcināšanas 79. gadadienu, organizē Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome.

Rumbula ir viena no lielākajām ebreju masveida iznīcināšanas vietām Eiropā. Divu akciju laikā 1941. gada 30. novembrī un 8. decembrī Rumbulas mežā nacisti nošāva vairāk nekā 25 000 Rīgas geto ieslodzīto, kā arī ap tūkstoti no Vācijas deportēto ebreju.

1964. gadā vietējiem ebreju aktīvistiem izdevās pārvarēt padomju varas iestāžu pretestību un panākt piemiņas akmens atklāšanu Rumbulā. Savukārt 2002. gadā tika atklāts memoriālais ansamblis.

Dalies ar šo ziņu