Kanādu apceļo izstāde par 1941.gada traģiskajiem notikumiem Latvijā

Vēsturiski jūtīgie jautājumi
Sargs.lv
Kanāda
Foto: Foto: Latvijas vēstiecība Kanādā

Lai skaidrotu sarežģītos Latvijas vēstures notikumus Kanādas sabiedrībai, šo valsti sākusi apceļot Okupācijas muzeja un muzeja “Ebreji Latvijā” veidotā izstāde “Latvijas traģēdija – 1941”.

Sarunā ar portālu “Sargs.lv” Latvijas vēstnieks Kanādā Kārlis Eihenbaums skaidroja, ka sākotnēji izstāde par vienu no traģiskākajiem gadiem Latvijas vēsturē tika izstādīta Kanādas Kara muzejā Otavā šā gada martā.

“Šo izstādi apmeklēja gan Kanādas militārā, gan politiskā vadība. Arī Kanādas parlamenta deputāti un ļoti daudzi diplomāti. [..] Tas ļoti daudziem izskaidroja situāciju, kādā mēs esam bijuši. [..] Man pēc šīs izstādes nāca klāt Kanādas militārpersonas un vaicāja, vai mēs šo izstādi varam izrādīt karavīriem, kuri dosies uz Latviju,” stāsta vēstnieks

K. Eihenbaums uzsver - dažādu vēstures lappušu skaidrošana ārpus Latvijas robežām ir īpaši būtiska, ņemot vērā Latvijai tik nozīmīgo Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas nozīmi valsts aizsardzībā.

“Tas ļoti daudziem izskaidroja situāciju, kādā mēs esam bijuši. Vēsturi aizmirst nedrīkst. Ja mēs pārtrauksim runāt par mūsu vēsturi, cilvēki pārtrauks runāt par mums un krīzes brīdī neviens par mums neiestāsies. Šī izstāde vēl vairāk pastiprina pašu kanādiešu izpratni, kāpēc Kanādas karavīriem jābūt Latvijā,” uzsvēra vēstnieks.

Latvijas militārais atašejs Kanādā pulkvedis Agris Ozoliņš portālam “Sargs.lv” pastāstīja, ka no 16. līdz 20.novembrim  izstāde "Latvijas Traģēdija- 1941" ir apskatāma Kanādas bruņoto spēku bāzē Petavavā (CFB Petawawa), Ontario provincē.

Izstādes pamata mērķauditorija ir Kanādas armijas karavīri, kuri gatavojas dalībai Latvijā izvietotajā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā no 2021. gada sākuma. Vienlaikus to var brīvi aplūkot arī citi bāzē dienošie karavīri, stāstīja A.Ozoliņš.

Latvijas vēstniecība Kanādā iecerējusi izstādi izstādīt arī citviet, lai Kanādas sabiedrībai, kura sniedz nozīmīgu ieguldījumu Latvijas drošībā, nosūtot savus karavīrus, būtu iespēja iegūt vispusīgu informāciju par traģiskajiem un sarežģītajiem Latvijas vēstures notikumiem.

Okupācijas muzeja un muzeja “Ebreji Latvijā” sagatavotā izstāde atspoguļo traģisko Latvijas iedzīvotāju likteni laikā, kad valsti pārmaiņus kontrolēja divi noziedzīgi režīmi – padomju un nacistu. Šajā gadā gāja bojā tūkstošiem nevainīgu valsts iedzīvotāju, tika sagrautas ģimenes un izpostītas cilvēku dzīves. Tas bija gads ar kuru sākās pazemojošs svešu varu kontrolēts posms Latvijas vēsturē, kas būtībā noslēdzās tikai 1991.gadā līdz ar padomju okupācijas beigām un neatkarīgas Latvijas valsts atjaunošanu.

Izstāde īpaši tulkota Kanādas angļu un franču valodā un papildināta ar Kanādas Kara muzeja ekspertu sagatavoto informāciju par pirmskara Latviju, par 2. pasaules kara izskaņu un padomju okupācijas režīma atjaunošanu Latvijā, kā arī izstādes kontekstu plašākā šī kara vēstures posma skatījumā.

Dalies ar šo ziņu