80 gadi kopš Samnera Velsa deklarācijas: ASV turpina neatzīt Krievijas veiktās nelikumīgās aneksijas

Vēsturiski jūtīgie jautājumi
Sargs.lv
Sumner Welles
Foto: Foto: Harris & Ewing/Library of Congress

Pirms 80 gadiem, 1940. gada 23. jūlijā, ASV Valsts sekretāra vietnieks Samners Velss parakstīja deklarāciju, kurā nosodīja PSRS veikto Baltijas valstu okupāciju. Par godu šai gadadienai ASV Valsts sekretārs Maiks Pompeo publicējis paziņojumu, kurā uzsver, ka arī turpmāk ASV neatzīs Krievijas veiktās nelikumīgās teritoriju aneksijas.

Deklarācija, kurā ASV nosodīja Baltijas valstu okupāciju, kalpoja kā nozīmīgs valstiskās neatkarības apziņas saglabāšanas avots cauri okupācijas desmitgadēm. Dokuments visu pēckara laiku bija pierādījums PSRS prettiesiski veiktajai Baltijas valstu inkorporācijai, kuras nosodījumam vēlāk pievienojās 50 valstis.

Deklarācijā Padomju Savienības realizētā okupācija tika nosodīta kā neleģitīma un "pretrunā ar saprātu, taisnīgumu un likumību, kas ir civilizētās pasaules pamati". Deklarācijas teksts tapa pēc ASV diplomāta Loja Hendersona un ASV Valsts sekretāra vietnieka Samnera Velsa iniciatīvas, turklāt ASV prezidents Franklins Rūzvelts sākotnējo deklarācijas tekstu atzina par “pārāk maigu”, tāpēc 23. jūlija pēcpusdienā pie ASV medijiem nonāca deklarācija, kurā PSRS rīcība tika skaidri nosodīta un tika paziņots, ka ASV to neatdzīs ne de facto, ne de iure.  

 

Image
Sumner Welles
Foto: Foto: Library of Congress
Foto: Library of Congress

 

 

Vēlākajos gados ASV vairākkārt atgādināja PSRS par prettiesisko Baltijas inkorporēšanu, piemēram, jau 1946. gadā par to paziņoja ASV Prezidents Harijs Trūmens, ASV turpināja aicināt Latvijas diplomātus uz oficiālajiem pasākumiem, savukārt ASV Valsts departamenta centrālajā zāle turpināja atrasties Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karogi.

ASV Valsts departaments arī izvirzīja prasību, ka visās oficiālās valsts izdotās kartēs, kur redzama PSRS Eiropas daļa, obligāts ir komentārs ‘’Savienoto Valstu valdība nav atzinusi Igaunijas, Latvijas un Lietuvas inkorporāciju Padomju Savienībā’.

Šāda ASV nostāja bija būtiskākais balsts Baltijas valstu okupācijas nosodīšanas politikai Aukstā kara laikā.

Paziņojumā par godu S.Velsa deklarācijas 80 gadadienai ASV Valsts sekretārs Maiks Pompeo uzsvēra: “Tāpat kā ASV nekad neatzina Baltijas valstu piespiedu inkorporāciju Padomju Savienībā, ASV nekad neatzīs Krievijas uzbrukumu Ukrainas un Gruzijas suverenitātei un teritoriālajai integritātei, anektējot Krimu, destabilizējot situāciju Austrumukrainā un okupējot Abhāziju un Dienvidosetiju”

Dalies ar šo ziņu