"Atlantic Council": Putinam jāatvainojas par izteikumiem Baltijas okupācijas sakarā

Vēsturiski jūtīgie jautājumi
Sargs.lv/ Atlantic Council
Putins
Foto: Foto: Alexei Nikolsky/TASS/Scanpix

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam  būtu jāatvainojas Baltijas valstīm par Padomju Savienības veikto apkaunojošo okupāciju un inkorporāciju PSRS sastāvā, nevis tā jāaizstāv.

Šādu viedokli, reaģējot uz ASV žurnāla “The National Interest” publicēto Krievijas prezidenta apjomīgo rakstu “Otrā pasaules kara 75.gadadienas patiesās mācības”, kurā aizstāvēta gan Molotova – Rībentropa pakta noslēgšana, Baltijas valstu okupācija un Polijas sadalīšana, savukārt vaina par Otrā pasaules kara izraisīšanu uzvelta Rietumeiropas valstīm un Polijai, domnīcas “Atlantic Council” publikācijā paudis tās biedrs, ASV  Džordža Mansona Universitātes profesors Marks Kacs (Mark Katz).

Viņš uzsver, ka V. Putina rakstītais attiecībā uz Baltijas valstu okupāciju bijusi viena no satraucošākajām un sadaļām viņa nesenajā publikācijā, turklāt ieturēta labākajās Staļinisma tradīcijās.

“Šī Staļina laikmeta padomju propagandas atkārtošana ir absolūti nepatiesa. Padomju aneksija Baltijā tika veikta ar spēku, un tā bija apkaunojoša rīcība, par kuru Putinam vajadzētu atvainoties un nevis to tagad aizstāvēt,” norāda M. Kacs.

Profesors uzsver – V. Putina pastāvīgā uzstājība, ka Otrā Pasaules kara priekšvakarā Baltijas valstis “brīvprātīgi” pievienojās PSRS mūsdienās ne tikai Lietuvā, Latvijā un Igaunijā, bet arī virknē citu bijušo padomju republiku, rada bažas, ka Krievija šādu rīcību varētu atkārtot, publiski apgalvojot, ka tā rīkojas “ar ievēlētu varas iestāžu piekrišanu”.

M. Kacs arī atgādina - ar “tautas gribu” un it kā demokrātijas instrumentu izmantošanu V. Putins attaisnoja arī nelikumīgo 2014. gada Krimas aneksiju.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā V.Putins ASV žurnāla “The National Interest” interneta portālā publicēja apjomīgu rakstu, kurā attaisnoja gan Baltijas valstu okupāciju, gan Polijas sadalīšanu, īpaši vainojot gan Rietumeiropu, gan Poliju otrā pasaules kara izraisīšanā.

Raksts "Otrā pasaules kara 75.gadadienas patiesās mācības" tika publicēts sešas dienas pirms militārās parādes Maskavā par godu PSRS uzvaras pār nacistisko Vāciju 75.gadadienai. 

"Ir būtiski svarīgi nodot nākamajām paaudzēm atmiņu par faktu, ka nacistus pirmkārt un galvenokārt uzvarēja padomju tauta," uzsver V. Putins un pauž nožēlu, ka "atsevišķi politiķi pasteigušies apgalvot, ka Krievija mēģina pārrakstīt vēsturi".

Krievijas prezidents  apgalvojis, ka Padomju Savienība 1939.gada 23.augustā bijusi spiesta parakstīt neuzbrukšanas līgumu ar nacistisko Vāciju jeb tā dēvēto Molotova-Ribentropa paktu, jo Rietumvalstis neesot vēlējušās izveidot militāro aliansi ar Maskavu.

Putins rakstā arī aizstāvējis Padomju Savienības veikto Baltijas valstu okupāciju un aneksiju 1940.gadā.

"1939.gada rudenī Padomju Savienība,  īstenojot savus stratēģiskos militāros un aizsardzības mērķus, sāka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas inkorporācijas procesu. To iestāšanās PSRS tika īstenota uz līguma pamata ar vēlēto varas iestāžu piekrišanu. Tas atbilda tā laika starptautiskajām tiesībām un valstu  likumiem," teikts Putina publikācijā.

Tajā piebilsts, ka "Baltijas republikas PSRS saglabāja savas valdības iestādes, valodu un bija pārstāvētas Padomju Savienības augstākajās valsts struktūrās".

"Es uzskatu, ka ir nepieņemami pielīdzināt atbrīvotājus okupantiem," uzsver Putins.

Žurnālu "The National Interest" izdod ASV domnīca "The National Interest Center" ("Nacionālo interešu centrs").  Šīs domnīcas prezidents ir Kremlim tuvais politologs Dmitrijs Saimss, kurš Krievijas televīzijas Pirmajā kanālā ir viens no politiskā sarunu šova "Lielā spēle" ("Boļšaja") vadītājiem.

Šādu kroplīgas un tendenciozas vēstures interpretācija Krievijas prezidenta izpildījumā kritizēta gan Baltijas valstīs, gan Polijā.

Dalies ar šo ziņu