Kara muzejā notiks konference “Latvijas armijas un leģiona virsnieks Ernests Laumanis un viņa laiks”

Vēsture
Sargs.lv
Laumanis
Foto: LKM publicitātes, kadrs no gaidāmās filmas “Neredzamais cietoksnis”

2023. gada 10. maijā plkst. 11 Latvijas Kara muzejā notiks konference “Latvijas armijas un leģiona virsnieks Ernests Laumanis un viņa laiks”. Tās laikā tiks prezentēts arī reklāmas video klips spēlfilmai “Neredzamais cietoksnis”, kuras scenārija pamatā ir majora Ernesta Laumaņa dzīvestāsts Otrā pasaules kara laikā un pēckara gados. Tāpat filmas režisors Normunds Pucis un kopproducents Normunds Jērums informēs par filmas projekta gaitu.

Ernests Laumanis bija Latviešu leģiona 19. divīzijas leģendārā izlūkbataljona komandieris. Pēc kara viņš Mordovijas lēģerī kļuva par autoritāti un skolotāju tādiem Latvijas brīvības cīnītājiem kā Gunārs Astra, Ints Cālītis, Knuts Skujenieks, Bruno Javoišs un daudziem citiem. 1970. gados Gunārs Astra pat iedibināja tradīciju 8. maijā, Ernesta Laumaņa dzimšanas dienā, pie viņa kapa 1. Meža kapos pulcēties bijušajiem leģiona un lēģera biedriem.

Image
Laumanis
Ernests Laumanis Mordovijā. Foto: Latvijas Kara muzejs

Konferencē ar referātiem uzstāsies vēsturnieki Dr. hist. Juris Ciganovs, Dr. hist. Uldis Neiburgs un Mag. hist. Valdis Kuzmins, kuri atklās majora Ernesta Laumaņa gaitas Otrā pasaules kara laikā un viņa pretpadomju darbību pēckara laikā, izmantojot materiālus, kas atrodami gan Latvijas Kara muzeja krājumā, gan viņa vēstulēs un līdzcilvēku atmiņu liecībās.

Uzrunu konferencē teiks arī apvienības “Daugavas vanagi” vadītājs Aivars Sinka un Eva Brinkmane – Birmane,  kuras vecvectēvs cīnījās Laumaņa bataljonā un ir atstājis savus atmiņu pierakstus. Tāpat ar savām atmiņām par Laumani no ieslodzījuma laika Mordovijas lēģerī dalīsies Bruno Javoišs.

Konferenci organizē filmu studija “SĀGA FILMS”, biedrība “Latviešu karavīrs” sadarbībā ar organizāciju “Daugavas Vanagi” un Latvijas Kara muzeju.

Ieeja konferencē ir bezmaksas.

Dalies ar šo ziņu