Latvijas Kara muzejā notiks ģenerālim Kārlim Gopperam veltītās grāmatas atvēršanas svētki

Vēsture
Sargs.lv
Latvijas Kara muzejs
Foto: Latvijas Kara muzejs/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Rīt, 17. maijā, Latvijas Kara muzejā norisināsies ar Aizsardzības ministrijas atbalstu tapušās grāmatas “Ģenerālis Kārlis Goppers un 140 viņa laikabiedru stāsti ap septiņiem ugunskuriem” atvēršanas svētki.

Pasākumā piedalīsies Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, aizsardzības ministra padomnieks militārajos jautājumos ģenerālleitnants (atv.) Raimonds Graube, grāmatas izdevēja – apgāda “Zelta Ābele” – pārstāvis un Kārļa Goppera mazdēls Kārlis Goppers, Latvijas Kara muzeja direktora pienākumu izpildītājs Juris Ciganovs un Latvijas Valsts prezidenta padomnieks Jānis Kažociņš.

Ģenerālis Kārlis Goppers dzimis 1876. gadā Plāņu pagasta Maskatu mājās saimnieku Gopperu ģimenē, kā ceturtais dēls. Savukārt mūžībā devies 1941. gadā, kad tika nošauts netālu no Rīgas, pēc notiesājoša sprieduma saņemšanas par naidīgu noskaņojumu pret komunistisko kustību un ilgstošu cīņu pret strādnieku šķiru, un padomju varu. Ģenerālis Goppers ir bijis Latviešu strēlnieku rezerves bataljona, 7. Bauskas latviešu strēlnieku pulka, 1. latviešu strēlnieku brigādes komandieris, Latvijas armijas Vidzemes divīzijas komandieris un Rīgas garnizona priekšnieks.

Tāpat ģenerālis K. Goppers bija aktīvs sabiedriskais darbinieks – Latvijas Skautu centrālās organizācijas centrālās pārvaldes priekšnieks, Latvijas Aizsardzības biedrības priekšnieks, Veco Latviešu strēlnieku biedrības priekšnieks, Pulkveža Brieža fonda loceklis, Sarkanā krusta valdes loceklis, Jaunekļu kristīgās savienības valdes loceklis, Latviešu – zviedru tuvināšanās biedrības valdes loceklis, žurnāla “Latviešu strēlnieks” redaktors, kā arī vairāku grāmatu par militāro audzināšanu, strēlnieku vēsturi un skautismu autors.

Biogrāfiskās grāmatas “Ģenerālis Kārlis Goppers un 140 viņa laikabiedru stāsti ap septiņiem ugunskuriem” pamatā ir liecības par ģenerāli Gopperu un viņa dzīvi, kuras snieguši 140 cilvēku.

Grāmatas ieceres autors ir apgāda “Zelta ābele” dibinātājs un vadītājs, ģenerāļa Kārļa Goppera vecākais dēls Miķelis Goppers (1908.-1996.). Pēc M. Goppera nāves grāmatu ar atbalstītāju palīdzību pabeidza un izdeva viņa dēls, ģenerāļa mazdēls K. Goppers (jr.).

Atbalstu grāmatas sagatavošanā snieguši Valsts prezidenta padomnieki – Jānis Kažociņš un Sarmīte Ēlerte, vēsturnieks un Latvijas Universitātes profesors Ēriks Jēkabsons, kā arī bibliogrāfs Laimonis Osis.

Grāmatas izdošanai no Aizsardzības ministrijas budžeta līdzekļiem tika piešķirti 6000 eiro. Savukārt galveno finansiālo atbalstu grāmatas tapšanai sniedza ģenerāļa Kārļa Goppera fonds ASV.

Dalies ar šo ziņu