Prezidents rīkos tiešsaistes konferenci, godinot Nacionālās pretošanās kustības dalībnieku piemiņu

Vēsture
LETA
Nacionālo partizānu kaujas rekonstrukcija pie Īles bunkura
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Valsts prezidents Egils Levits, godinot Nacionālās pretošanās kustības dalībnieku piemiņu, 17.martā plkst.14 rīkos tiešsaistes konferenci, kurā piedalīsies vēstures eksperti un nacionālās pretošanās kustības piemiņas uzturētāji.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, tiešsaistes konferences laikā paredzēta Levita svinīga uzruna un vēsturnieku diskusija, kurā aicināts piedalīties Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūta (LU LVI) pētnieks Uldis Neiburgs, LU LVI pētnieks Zigmārs Turčinskis un Latvijas Nacionālā arhīva vecākais eksperts, grāmatas "Nacionālā pretestība Latvijā 1959-1986" autors Gints Zelmenis.

Konferences skatītājiem būs iespēja vērot arī īpašas videointervijas no vēsturiskajām notikumu vietām: Cēsīm, Īles bunkura, nacionālās pretošanās kustības muzeja Rendā, pretošanās kustības piemiņas vietas Stompaku purvos. Tiešsaistes konferenci vadīs LU Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieks Mārtiņš Kaprāns.

Deičmane atzīmēja, ka izvēlētais datums ir simbolisks - 1944.gada 17.martā profesora Konstantīna Čakstes vadītā Latvijas Centrālā padome pabeidza parakstu vākšanu memorandam, kurā Latvijas tautas vārdā tika pieprasīta Latvijas neatkarības faktiska atjaunošana un pausta pārliecība, ka Latvijas valsts un tās Satversme juridiski turpina pastāvēt, neraugoties uz vācu okupāciju. Valsts prezidents ir aicinājis Saeimu šo dienu noteikt kā visas Latvijas nacionālās pretošanās kustības atceres dienu.

Pēc Valsts prezidenta kancelejas pārstāves paustā, Levits ir pārliecināts, ka Latvijas valstiskuma otrā gadsimta sākumā ir nepieciešams sabiedrības sociālajā atmiņā atgūt zināšanas par Latvijas patriotu pretošanos okupācijas režīmiem un godināt varoņus, kuri uzturēja dzīvu Latvijas tautas prasību pēc savas valsts un neatkarības visos okupācijas gados.

Valsts prezidents uzskata, ka Nacionālās pretošanās kustības piemiņas diena būs būtisks atgādinājums Latvijas valstiskuma nepārtrauktības uzturēšanai abu totalitāro okupācijas režīmu laikā un aicinājums apzināties, ka neatkarīga un demokrātiska Latvija ir jāsargā arī šodien.

Konferenci ikviens interesents varēs skatīties tīmekļvietnē "president.lv", kā arī Valsts prezidenta sociālo mediju "Facebook", "Twitter" un "YouTube" kontos.

Dalies ar šo ziņu