Pabriks piedalīsies Polijas bruņoto spēku dienai veltītā pieņemšanā Latvijas Kara muzejā

Vēsture
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks Latvijas Kara muzejā piedalīsies Polijas vēstniecības Latvijā rīkotā pieņemšanā par godu Polijas bruņoto spēku dienai un Varšavas kaujas simtgadei veltītās izstādes “Varšavas kauja – Polijas uzvara Eiropas brīvībai 1920 – 2020” atklāšanā.  

Pasākuma ietvaros Polijas bruņoto spēku apbalvojumus par ieguldījumu Polijas un Latvijas bruņoto spēku sadarbības veicināšanā saņems Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers un bijušais Latvijas aizsardzības atašejs Polijā pulkvežleitnants Valērijs Kovgers.

Polijas bruņoto spēku diena ik gadu 15. augustā tiek atzīmēta par godu uzvarai pār Padomju Krievijas karaspēku 1920. gada kaujā pie Varšavas. Polijas armijas uzvara Varšavas kaujā 1920. gada augustā noteica ne tikai Polijas, bet arī visas Eiropas nākotni. Tā nozīmēja ne tikai Sarkanās armijas sakāvi, bet arī apturēja Eiropas tautu sovjetizāciju.

Polija ir viena no NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā dalībvalstīm. Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido aptuveni 1400 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Tāpat Polijas Gaisa spēki rotācijas kārtībā piedalījušies NATO patrulēšanas misijā gaisa telpā virs Baltijas, sniedzot nozīmīgu ieguldījumu reģionālās drošības stiprināšanā.

Sadarbībā ar Polijas vēstniecību Latvijā šī gada janvārī tika aizvadīti Daugavpils atbrīvošanas simtgades svinību pasākumi, kurus apmeklēja Polijas bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Raimunds Andžejčaks (Rajmund Andrzejczak).

Dalies ar šo ziņu