AM aicina uzņēmējus pieteikties finanšu atbalstam un iesaistīties dronu koalīcijā

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Drons
Foto: Lita Millere/LETA

8. aprīlī Aizsardzības ministrijas pārstāvji jau trešo reizi tikās ar Latvijas uzņēmējiem, kuri ir ieinteresēti vai jau ir iesaistījušies dronu koalīcijā.  Semināra laikā komersanti tika iepazīstināti ar finanšu atbalsta instrumentiem, kurus sniedz Aizsardzības ministrija, Ekonomikas ministrija, Eiropas Savienība un NATO.

Ar finanšu atbalsta instrumentiem Aizsardzības ministrija un Ekonomikas ministrija aicina Latvijas uzņēmējus iesaistīties Ukrainai nepieciešamo dronu ražošanā, kā arī stiprināt vietējā tirgus piedāvājumu.

Ņemot vērā Ukrainas noteiktos dronu piegāžu kritērijus, Latvijas uzņēmējiem būs iespēja ne vien pieteikties grantu programmām, bet arī izmantot Latvijā izveidotos bezpilota lidaparātu testa poligonus.

Aizsardzības ministrijas piedāvātās grantu programmas mērķis ir veicināt vietējās aizsardzības nozares konkurētspēju, eksportspēju un inovāciju spējas, kā arī sadarbību ar pētniecības institūcijām militāru vai divējādas pielietojamības produktu un tehnoloģiju izstrādē.

Projektu konkurss tika izsludināts militāra vai divējāda lietojuma produktu attīstības un pētniecības atbalstam, un tā pieteikšanās uzsaukums noslēdzās 29. februārī. Nākamais šāda atbalsta konkurss tiek plānots 2025. gada sākumā.

Arī Ekonomikas ministrija, lai stiprinātu Latvijas eksportējošo uzņēmumu konkurētspēju un militārā aprīkojuma ražošanas spējas, Latvijas dronu ražotājiem piedāvā iespēju pieteikties dažāda veida grantiem vai aizdevumiem.

Semināra laikā uzņēmēji tika iepazīstināti arī ar Eiropas Aizsardzības fonda piedāvātajām iespējām, kuru mērķis ir veicināt aizsardzības tehnoloģiju un industrijas bāzi Eiropas Savienībā. Iniciatīvas ietvaros Aizsardzības ministrija ir īpaši ieinteresēta mazo un vidējo uzņēmumu atbalstīšanā, lai līdzsvarotu konkurētspēju Eiropas tirgū un piegādes ķēdēs.

Līdz šim Latvijas industrija Eiropas Aizsardzības fonda konkursos ir veiksmīgi iesaistījusies pārsvarā ar informācijas un komunikācijas tehnoloģiju saistītajās jomās, kā arī kvantu, medicīnas un jauno materiālu Eiropas Aizsardzības fonda pētniecības un attīstības aktivitātēs.

Sarunā ar “Sargs.lv” Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle uzsvēra, ka iespēja iesaistīties Eiropas Aizsardzības fonda atbalsta programmās ir ļoti būtiska un tā uzņēmējiem noteikti ir jāizmanto.

Savukārt noslēdzošā uzņēmējiem nozīmīgā AM rīkotā semināra sadaļa ir gatavošanās pieteikties gaidāmajai NATO DIANA programmas uzsaukumā, kur potenciāli varētu tikt iekļauti arī uzņēmēji, kuri saistīti ar dronu attīstību.

Elīga Egle norāda, ka lielu pateicību ir pelnījusi arī Ekonomikas ministrija, kura redz potenciālu ne tikai strādāt pie Ukrainas atbalsta, bet arī iespēju attīstīt plašāku Latvijas dronu ražošanu. Viņi ir atraduši iespēju piemērot Eiropas Savienības finansējuma instrumentus un samazināt birokrātiju atsevišķiem projektu pieteikumiem.

Viņa uzsver, ka līdz šim Latvijas dronu ražošanas nozare ir balstījusies uz cilvēku privātām investīcijām, tāpēc gaidāmās investīcijas gan no Latvijas, gan Eiropas Savienības puses tiek augstu vērtētas.

Dalies ar šo ziņu