NATO nākotnes sakaru tīklu tehnoloģijas testē Ādažu militārajā bāzē

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Prezentātās tehnoloģijas
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ādažu militārajā bāzē norisinājās papildinātās realitātes risinājumu demonstrācija 5G testa vidē. Tā ir Eiropā pirmā šāda veida vide militārajā bāzē. “LMT” sadarbojoties ar  Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un NATO Sabiedroto Transformācijas pavēlniecību (Allied Command Transformation) šīs nedēļas garumā 12 dažādas tehnoloģijas pārbaudīja poligona vidē, noskaidrojot to stiprās un vājās puses, lai pēcāk turpinātu inovāciju attīstību.

Tehnoloģiskā attīstība militārajā jomā vienmēr bijusi galvenais virzītājspēks arī civilajai nozarei. Ādažu militārā bāze ir kļuvusi par vienu no militāro 5G inovāciju attīstības centriem pasaulē - NATO Aizsardzības Inovāciju Akseleratora Ziemeļatlantijas reģiona programmas (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA) testa centriem, kurā radīta ekosistēma jaunās paaudzes bezvadu tehnoloģiju attīstīšanai un izmēģināšanai.

LMT un Sabiedroto Transformācijas pavēlniecība sadarbībā ar Latvijas aizsardzības nozari operacionālo tehnoloģiju pielietojumu Ādažu bāzes 5G militārā pielietojuma testa vidē izmēģināja no 23. līdz 27. oktobrim, pārbaudot tehnoloģiju noturību dažāda veida apvidus un klimatiskajos apstākļos.

Kā norāda NATO Sabiedroto Transformācijas pavēlniecības eksperts, projekta vadītājs Vorens Lovs (Warren Low), šī ir bijusi lieliska nedēļā, kur nozares pārstāvjiem, kopīgi sadarbojoties, attīstīt NATO militārās tehnoloģijas.

Image
NATO Sabiedroto Transformācijas pavēlniecības eksperts, projekta vadītājs Vorens Lovs. Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
NATO Sabiedroto Transformācijas pavēlniecības eksperts, projekta vadītājs Vorens Lovs. Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Mēs vēlamies testēt visas šīs tehnoloģijas brīvajā dabā. Mēs noskaidrojām, ka vairākas lietas strādā ļoti labi, bet dažām tehnoloģijām ļoti zemā temperatūrā radās problēmas. Mēs turpināsim kopīgi strādāt, lai attīstītu militārās inovācijas,” klātesošajiem uzsvēra projekta vadītājs V.Lovs.

“LMT” nodrošinātajā 5G testa vidē NATO testēja pavisam 12 dažādu operacionālo tehnoloģiju pielietojumu. Pasākuma laikā varēja vērot virtuālās un papildinātās realitātes, bezpilota transportlīdzekļu, sensoru un lietojumprogrammu izmantošanu taktiskā 5G vidē.

Image
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tāpat tika pārbaudīta 5G tehnoloģiju spēja uzlabot telemedicīnas pakalpojumu sniegšanu militārajam personālam.

Testējot nākamās paaudzes telekomunikāciju tīklu jaunās iespējas, Sabiedroto Transformācijas pavēlniecība pētīja, kā 5G spēj nodrošināt savienojumus ar īpašu uzticamību un zemu latentumu NATO sakaru un informācijas apritē.

Prezentētās tehnoloģijas sniedza arī ieskatu 5G tehnoloģiju izmantošanai ar mērķi uzlabot NATO spēku informētību un reaģēšanas ātrumu nākotnes potenciālajos konfliktos, veicinot alianses digitālo transformāciju un pāreju uz daudzdisciplīnu operācijām.

Image
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Intervijā portālam “Sargs.lv” projekta vadītājs V.Lovs skaidro, ka “5G vai cita veida telekomunikācijas pašas par sevi nesniedz vērtību karavīram, tādēļ tās ir jāsavieno ar tehniku, kas uzlabotu karavīru darbu. Tas ir tāpat kā telefons - ļoti labs, lai sarunātos, taču papildu vērtību sniedz aplikācijas, kuras ir telefonā. Var teikt, ka mēs cenšamies apvienot telekomunikācijas ar aplikācijām armijai.”

SIA “Latvijas Mobilais Telefons” prezidents un valdes priekšsēdētājs arī atzinīgi novērtēja šīs nedēļas Latvijas aizsardzības nozares, “LMT” un Sabiedroto Transformācijas pavēlniecības sadarbību. “Mēs turpināsim kopā strādāt pie tehnoloģiju attīstības mūsu kolektīvās drošības un nāciju attīstības labā,” viņš ar pārliecību sacīja klātesošajiem visiem.

Image
Klātesošie viesi vēro tehnoloģiju prezentācijas
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Arī Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa ar lepnumu pauda, ka Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kurā ir 5G izpētes vide. “Mēs esam atvērti sadarbībai ar visiem sabiedrotajiem. Šogad otro gadu pēc kārtas Ādažos notiek NATO operacionālo tehnoloģiju izpēte. Šīs inovācijas varēs izmantot aizsardzības spēju stiprināšanai NATO valstīs. No Ukrainas kara pieredzes mēs redzam, ka tehnoloģijām ir arvien lielāka loma aizsardzībā,” uzsver Saeimas priekšsēdētāja.

5G testa vidi Nacionālie bruņotie spēki Ādažu bāzē izveidoja 2020. gadā sadarbībā ar uzņēmumu “LMT”, un tā dod iespēju attīstīt un izmēģināt dažādus sensoru, aizsardzības sistēmu un platformu, tai skaitā, bezpilota risinājumus, būtiski veicinot Latvijas un sabiedroto valstu militārās nozares tehnoloģisko attīstību.

Dalies ar šo ziņu