“Defence Partnership Latvia” pievienojas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijai

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
patria 6x6
Foto: "Patria" 6x6/ štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

“Defence Partnership Latvia”, kas pārstāv “Patria” 6x6 bruņumašīnu ražošanas klasteri, 11. maijā pievienojies Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijai (MASOC) un oficiāli kļuvis par tās biedru.

Šobrīd bruņumašīnu ražošanas klasterī aktīvi ir iesaistīti seši Latvijas uzņēmumi, kas noslēguši līgumu ar “Patria” – “EMJ Metāls”, “SFM”, “LANOS”, “Metaro”, “KNK Mefab” un “Defence Partnership Latvia” (DPL). Klastera dalībnieki ražo bruņutransportieru korpusa un rāmja daļas, lūku vākus, durvis un citus nepieciešamos elementus.

“Patria 6x6 klastera mērķis ir attīstīt Latvijas uzņēmumu industriālās spējas, kas nodrošinās bruņumašīnu ražošanu, apkopi un remontu mūsu valstī, tādējādi garantējot piegāžu drošību Nacionālo bruņoto spēku rīcībā esošajai 6x6 kaujas tehnikai. Militārajam klasterim attīstoties, tiks radītas arī jaunas darba vietas, nozares uzņēmumi varēs gūt ieņēmumus un piesaistīt papildu investīcijas, kā arī klastera uzņēmumu darbinieki iegūs nozīmīgu pieredzi militārajā industrijā. Uzņēmumu iekļūšana militārajā tirgū uzlabos to spējas un produktu kvalitāti. Daļa uzņēmumu jau paplašina savas ražotnes, tas uzlabo nodarbinātības rādītājus reģionos. Šī brīža ģeopolitiskā situācija pasaulē un mūsu reģionā rada bažas par piegādes ķēžu nepārtrauktību, tādēļ ir ļoti būtiski, ka bruņumašīnām nepieciešamo detaļu ražošana un transportlīdzekļu komplektācija notiek Latvijā,” stāsta “Patria Latvia” izpilddirektors Uģis Romanovs.

Jaunākie dati apliecina, ka sadarbības uzsākšana jau ir stimulējusi investīcijas – ražošanas jaudas palielināšanai un telpu pielāgošanai militārā klastera uzņēmumos ir veikti ieguldījumi vairāk kā 2 miljonu eiro apmērā. Kopējā pasūtījumu vērtība Latvijas uzņēmumiem saistībā ar 6x6 projektu jau pārsniedz 4 miljonus eiro, kā arī ir radījusi jaunas darba vietas. Šie skaitļi tikai turpinās pieaugt, kad Latvijā notiks pilnā bruņumašīnu komplektēšana.

DPL iestāšanās MASOC nozīmē uzņēmuma konkurētspējas palielināšanu, kā arī sniegs jaunas iespējas ne tikai 6x6 projektam, bet arī citiem nozares uzņēmumiem, kuri nākotnē varētu attīstīt savu ražošanu sadarbībā ar aizsardzības nozari.

“Ar “Patria” pārstāvjiem pirmo reizi tikāmies un iepazināmies 2019. gada beigās Rīgā izstādē “Tech Industry”. Toreiz sadarbība ar nozares uzņēmumiem vēl nebija uzsākta. Kopš tā laika ir paveikts ļoti liels darbs. Izgatavotas pirmās bruņu tehnikas vienības, uzsākta sadarbība ar vairākiem asociācijas uzņēmumiem par komplektējošo daļu piegādēm, un tiek attīstīta gala produkta montāžas ražotne Cēsīs. Ceram, ka sadarbība turpināsies veiksmīgi, kā rezultātā būs ne tikai papildu darbs un ieņēmumi nozares uzņēmumiem, bet arī tiks iegūta jauna pieredze un specifiskas zināšanas sadarbībai ar aizsardzības nozari. Tas nākotnē pavērs jaunas iespējas ražošanas attīstībai,” uzsver MASOC valdes priekšsēdētājs Toms Grīnfelds.

2020. gada 29. janvārī Latvijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja tehnisko vienošanos par kopīgas pētniecības un izstrādes programmas uzsākšanu ar mērķi izstrādāt jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būtu balstīta uz Somijas uzņēmuma “Patria” ražoto 6x6 transportlīdzekļu bāzes. Savukārt 2020. gada 15. oktobrī Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens un “Patria Land Business Unit” prezidents Jusi Jārvinens parakstīja līgumu par šo transportlīdzekļu izpēti un attīstību. Latvijas Aizsardzības ministrija izvirzīja nosacījumu, ka noteiktā ražošanas daļā jāiesaista Latvijas uzņēmumi, tādējādi palielinot aizsardzības jomas piegāžu drošību un radot priekšnosacījumus nacionālās aizsardzības industrijas attīstībai.

Pirmās “Patria” 6x6 bruņumašīnas Latvijas Nacionālie bruņotie spēki saņēma 2021. gada novembrī. Šobrīd interesi par dalību programmā ir apstiprinājusi arī Zviedrija.

Dalies ar šo ziņu