Ventspils Augstskola parakstīs nodomu vēstuli ar Aizsardzības ministriju

Uzņēmējdarbība un inovācijas
LETA
Irbenes lokators
Foto: Foto: Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs

30. aprīlī Ventspils Augstskolas (VeA) Inženierzinātņu institūta "Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra" (VSRC) radioteleskopu kompleksā Irbenē VeA rektors profesors Kārlis Krēsliņš un aizsardzības ministrs Artis Pabriks parakstīs nodomu vēstuli, informē VeA vecākais sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Žukovskis. Tās mēŗkis - veicināt sadarbību un militārās zinātnes attīstību, nodrošinot nacionālās nozīmes pētnieciskās infrastruktūras objektu ilgtspēju.

VSRC radioteleskopu komplekss Irbenē ir valsts nozīmes pētniecības centrs, un tajā esošā zinātnes infrastruktūra ir pamats starptautiska līmeņa pētniecībai un Kosmosa industrijas attīstībai Latvijā.

Augstskolas pārstāvis norāda, ka esošās kosmosa tehnoloģijas un īstenotās signālapstrādes zinātnes jomas ir potenciāls ieguvums militārajā jomā. Kopīgi īstenotas integrētas apmācību programmas radioelektronikā, kosmosa un satelītu komunikāciju jomā var būtiski sekmēt Nacionālo bruņoto spēku militāro spēju pilnveidošanu.

Augstskola un Aizsardzības ministrija plāno veicināt kosmosa tehnoloģiju un signālapstrādes zinātnes jomu attīstību. Aizsardzības ministrija pauž atbalstu uz inovācijām virzītai sadarbībai ar Latvijas augstskolām militārās zinātnes jomā, un VeA ir unikāla Latvijā kosmosa tehnoloģiju un signālapstrādes jomās, kas ieņem nozīmīgu lomu militārajā zinātnē.

VeA sadarbības plāns paredz Aizsardzības ministrijai sniegt izglītības pakalpojumus kosmosa tehnoloģiju jomās un zinātnē, tostarp atbalstot NATO Zinātnes un tehnoloģiju organizācijas (STO) Sensoru un elektronisko tehnoloģiju ekspertu grupu.

Nodomu vēstules parakstīšana apliecina to, ka Irbenes radioteleskopu kompleksa darbības saglabāšana ir abpusēji svarīga, uzsvēra Žukovskis.

Dalies ar šo ziņu