Ādažu bāzē atklāta Eiropā pirmā 5G testa vide

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
5G
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ādažu bāzē atklāta ne vien Latvijā, bet visā Eiropā pirmā 5G testa vide. Tajā jau šobrīd izvērsts 5G tīkls ar pārvietojamo 5G bāzes staciju, radot ekosistēmu jaunās paaudzes bezvadu tehnoloģiju attīstīšanai un izmēģināšanai. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsver – ar jauno tehnoloģiju bruņotajos spēkos Latvija sevi demonstrē kā inovatīvu un militāru spēku Eiropas Savienībā un NATO.

5G testa vidi atklāja aizsardzības ministrs A. Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš un uzņēmuma “Latvijas Mobilais Telefons” (LMT) prezidents Juris Binde.

Aizsardzības ministrs uzsver – testēšanas vide ir svarīga gan stratēģiski, gan simboliski. “Lielā mērā tā ir dāvana Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Latvijas sabiedrībai Lāčplēša dienā patriotu nedēļā. Turklāt šī ir pirmā militārā bāze Eiropā, kas no šodienas aprīkota ar 5G tehnoloģijām,” norāda A. Pabriks.

Image
5G
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Atklāšanas pasākumā kā pirmās tika izmēģinātas Latvijā radītās 5G inovācijas. Pasākumā bija iespējams vērot medicīnas apmācību demonstrāciju, kurā, izmantojot 5G tīklu, uzņēmuma “Exonicus” radīto virtuālās realitātes programmatūru un uzņēmuma “LightSpace Technologies” radītās paplašinātās realitātes brilles, karavīri var veikt medicīnas apmācību virtuālā telpā. Tāpat demonstrēta arī Latvijā radītā un attīstītā attālināti vadāmā viedā platforma “Natrix”, kuru var izmantot dažādu nelielu militāro vienību taktisko uzdevumu izpildei, piemēram, kaujas apstākļos ievainoto transportēšanai vai munīcijas piegādēm. Tika demonstrēts arī viens no sensoru risinājumiem zemessargiem – datorredzes kamera cilvēku un objektu atpazīšanai.  

“Pasākumā ieradušās kompānijas, kas nodarbojas tieši ar jauno inovāciju un tehnoloģiju attīstību Latvijā. Pateicoties 5G mēs šīs tehnoloģijas varēsim daudz vienkāršāk un veiksmīgāk savietot. Tāpat arī testēt, kas ir nepieciešams militārajā vidē. Protams, tas arī kopumā veicinās Latvijas tautsaimniecības un eksporta attīstību,” akcentē aizsardzības ministrs.

Vienlaikus viņš norāda, ka 5G testa vide ļaus arī ietaupīt pašu resursus, jo dzīvojam ģeopolitiski asimetriskā drošības vidē. Tas nozīmē, ka ar mazākiem līdzekļiem iespējams radīt lielāku efektu tieši Latvijas spēju gadījumā.

“Mēs sevi parādam kā inovatīvu un militāru spēku. Tas mums ļauj veiksmīgāk meklēt sadarbības partnerus no citām valstīm un kompānijām, kas darbojas līdzīgās sfērās, lai realizētu dažādus Eiropas Savienības un NATO projektus,” saka A. Pabriks.

Image
5G
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš uzsver – izmantojot jauno 5G testa vidi, daudzu funkciju ieviešana un realizēšana būs daudz efektīvāka. Viņaprāt, tas ir ļoti liels ieguvums, kas sevi apliecinās ļoti tuvā nākotnē. Ģenerālleitnants arī izsaka lielu gandarījumu par ieviesto tehnoloģiju bruņotajos spēkos.

Vienlaikus viņš pieļauj kā 5G izaicinājumu, ka nepieciešamas daudzas bāzes stacijas. Tomēr tas esot arī ieguvums. “Bāzes stacijas sniegs daudz lielāku aizsardzību – to pārklājums nodrošinās vajadzīgo efektu, kas nepieciešams tieši aizsardzībai un drošībai,” norāda ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Image
5G
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

LMT prezidents J. Binde uzsver – 5G testa vide neapšaubāmi iezīmē jaunu sadarbības posmu ar Latvijas aizsardzības nozari. Viņš skaidro, ka 5G sniedz iespēju jaunākās sakaru tehnoloģijas izmantot ne tikai civilām vajadzībām, bet arī militārām. Tehnoloģija veido vidi, kurā iespējams izstrādāt, realizēt un pēc tam arī pielietot dažādas lietotnes un daudzus citus risinājumus duālām un arī militārām vajadzībām.

Viņš arī uzsver – nodrošināta arī testa vides drošība.

Image
5G
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

 

“Šajā tīklā tiek izmantotas firmas “NOKIA “iekārtas, kuras atbilst visiem drošības sertifikātiem. Tāpat šajā testa vidē tiks aprobēti dažādi kiberdrošības risinājumi, jo nav noslēpums – kiberdrošība šobrīd ir tikpat svarīga kā fiziskā un militārā drošība,” norāda J. Binde.

Vienlaikus viņš akcentē, ka  no uzbrukumiem neviena aparatūra nav pilnībā pasargāta. Tāpat ir arī atšķirīga iedarbība uz dažādām iekārtām, jo praktiski nav iespējams bloķēt pilnīgi visas frekvences pilnīgi visā valsts teritorijā. Tāpēc ļoti svarīgi, ka paralēli pastāv vairākas sakaru un vadības sistēmas, kuras vienas vai otras bloķēšanas gadījumā spēj realizēt dublējošo funkciju.

Image
5G
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Nacionālo bruņoto spēku un tehnoloģiju uzņēmuma LMT Ādažu bāzē izveidotā 5G testa vide ļaus ne vien pielietot, bet arī radīt inovatīvus tehnoloģiju risinājumus valsts aizsardzībai. Tā dos iespēju attīstīt un izmēģināt dažādu sensoru, aizsardzības sistēmu un platformu, tai skaitā, bezpilota risinājumus, būtiski veicinot militārās nozares tehnoloģisko attīstību un Latvijas tehnoloģiju uzņēmumu eksportspēju.

Tāpat 5G tehnoloģijas būs pamats jaunām mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās aizsargspējām autonomās apgādes jomā, uzlabos saikni starp karavīriem kaujas laukā un komandvadības elementiem, spēs nodrošināt zemāku tīkla latentumu jeb aizturi, savukārt tīkla darbības ātrums nodrošinās masīvu reālā laika datu pārraides iespējas un samazinās militāro platformu izmēru un svaru, tostarp katram karavīram individuāli, piemēram, bāzes stacijas mugursomā.

Savukārt izmantojot 5G savienojumu, iespējams attālināti vadīt  Latvijā radīto uzņēmuma “SRC Brasa” bezpilota kaujas atbalsta platformu “Natrix”, integrēt tehnoloģiju iespējas situācijas uzraudzības platformā “Viedsargs”, pielietot gudrās datorredzes kameras izlūkošanai un novērošanai, fiziskās kustības monitoringa rīku – seismo sensoru, gudrā kareivja sensorlīmeņa aprīkojumu, dronus un citus tehnoloģiskos risinājumus.

Image
5G
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau vēstīts, ka uzņēmums LMT sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un Rīgas Tehnisko universitāti attīsta virkni valsts aizsardzības inovāciju projektu, tai skaitā informācijas platformu “Viedsargs” militārajai saziņai, kā arī īpašus sensoru, mākslīgā intelekta un datorredzes risinājumus.

Ziņots arī, ka Latvijas komersanti un pētniecības iestādes uzņēmuma LMT vadībā šogad uzsāka dalību Eiropas Aizsardzības fonda pirmajā projektā, kura mērķis ir modulāru bezpilota sauszemes sistēmu izstrāde un turpmāka attīstīšana.

Latvijas dalība šajā starptautiskajā projektā sekmēs mūsu valsts  aizsardzības un drošības industrijas sadarbību ar ārvalstu vadošajiem militārās industrijas uzņēmumiem, kā arī sniegs iespēju Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem līdzdarboties inovatīvo tehnoloģiju izstrādē, tās pielāgojot Latvijas armijas vajadzībām.

Dalies ar šo ziņu