Latvijā izstrādā mācību simulatoru mediķiem darbam Covid-19 apdraudējuma apstākļos

Uzņēmējdarbība un inovācijas (Papildināts)
Sargs.lv
simulators
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Pašmāju uzņēmuma SIA “Exonicus” traumu simulatora projektam, kura izstrādei pērn tika piešķirts Aizsardzības ministrijas grantu programmas līdzfinansējums, steidzamības kārtā virtuālās realitātes apmācību programmai pievienos scenāriju civilo un militāro mediķu sagatavošanai darbam Covid-19 un citu līdzīgu epidemioloģisko apdraudējumu apstākļos.

Saskaņā ar grantu programmas sākotnējo līgumu “Exonicus” šobrīd izstrādā vairākus militāro mediķu lietošanai piemērotus virtuālās realitātes scenārijus neatliekamās medicīniskās palīdzības jomā. Pēc uzņēmuma līdzdalības šomēnes aizvadītajā hakatonā “HackForce”, kura dalībnieki tikai aicināti piedāvāt Covid-19 seku ierobežošanas risinājumus, uzņēmuma pārstāvji vērsās pie Aizsardzības ministrijas ar ierosinājumu sākotnējo grantu projektu papildināt ar vēl vienu scenāriju, kas paredzēts attālinātai mediķu apmācībai drošam darbam ar Covid-19 pacientiem.

“Man ir patiess prieks, ka pašmāju uzņēmēji un pētnieki šajā ārkārtas situācijā vēlas palīdzēt savai valstij un līdzpilsoņiem ar savām idejām, prasmēm un resursiem. Attīstītāju iniciatīva operatīvi pielāgot savu projektu šodienas apstākļiem pierāda, ka Aizsardzības ministrijas grantu programma spēj sniegt pienesumu ne tikai valsts militārajai nozarei, bet gan mūsu sabiedrībai kopumā.”
Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Aizsardzības ministrijas ieskatā šis apmācību solis ir būtisks cīņā ar Covid-19 un citu līdzīgu vīrusu izplatības ierobežošanu, līdz ar ko pieņemts lēmums apstiprināt uzņēmuma ierosinājumu. Visas papildu nepieciešamās projekta aktivitātes uzņēmums ir gatavs veikt Aizsardzības ministrijas līdz šim piešķirtā līdzfinansējuma ietvaros. Vienlaikus aizsardzības nozare ir piekritusi atbilstoši koriģēt sākotnējā grantu projekta saturu, ļaujot visus uzņēmumam pieejamos personāla resursus prioritāri novirzīt papildus piedāvātā scenārija attīstībai.

Image
simulators
Foto: Foto: SIA “Exonicus”

SIA “Exonicus” līdzdibinātājs Jānis Kondrāts portālam "Sargs.lv" stāsta, ka sākotnēji sadarbībā ar Aizsardzības ministriju bija izstrādāta specifikācija vairākiem dažādiem traumu scenārijiem, piemēram, galvas un mugurkaula traumām, grieztām brūcēm un traumām pēc kritiena. Taču “Covid-19” straujās izplatības apstākļos uzņēmums ierosināja mainīt vienu no šiem scenārijiem uz aktuālo – “Covid-19” scenāriju.

Šis scenārijs nozīmē, ka mūsu virtuālais pacients ir saslimis ar “Covid-19”, viņam ir pneimonija, apgrūtināta elpošana un vēl citi simptomi, un ārsts, izspēlējot šo scenāriju, var trenēties, kā pareizi rīkoties šajā situācijā, kā stabilizēt un glābt šo pacientu. Pats scenārijs uz papīra jau ir uzrakstīts, nākamnedēļ darbam pieslēgsies mūsu 3D mākslinieki un programmētāji, lai šo scenāriju pārvērstu par 3D simulāciju. Mērķis ir pirmo versiju izstrādāt jau tuvāko nedēļu laikā. Tad šo versiju sūtīsim ārstiem izmēģināšanai. Tie, kuriem nav simulācijas brilles, tā būs pieejama arī datorā kā instalējams fails. Atšķirībā no citu traumu simulācijas, šī “Covid-19” simulācija ārstniecības personām būs bez maksas."
kondrats
SIA “Exonicus”
līdzdibinātājs Jānis Kondrāts

J. Kondrāts norāda, ka šāda veida simulācija noderēs ārstiem arī tad, kad “Covid-19” pandēmija būs mazinājusies.

"Ir tāds termins CBRN - Chemical, biological, radiological and nuclear defense jeb aizsardzība pret ķīmisku, bioloģisku un radioaktīvu apdraudējumu. Tas, ko mēs tagad būvējam, faktiski noderēs pie jebkurām citām līdzīgām vīrusu slimībām arī nākotnē," viņš stāsta.

Jau tuvākajā laikā publiskajā vidē būs pieejams arī bezmaksas video ar instrukcijām, kā ārstiem “Covid-19” pandēmijas laikā pareizi uzvilkt un novilkt aizsargtērpu, lai mazinātu inficēšanās risku.  

Image
simulators
Foto: Foto: SIA “Exonicus”

Uzņēmums mācību scenārija izstrādē sadarbojas ar Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas izglītības un tehnoloģiju centu, kā arī  Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju slimību un hospitālās epidemioloģijas konsultatīvo dienestu. Projekta rezultātā radītais virtuālās realitātes apmācību scenārijs būs universāls un noderīgs rīks, ko varēs pielietot gan Latvijas, gan ārvalstu atbildīgie dienesti.

Kā ziņots iepriekš, SIA “Exonicus” projekts virtuālās realitātes apmācību treniņa simulatora izstrādei militārās medicīnas jomā tiek realizēts, izmantojot  Aizsardzības ministrijas grantu programmas līdzfinansējumu, kas uzņēmumam piešķirts šīs atbalsta programmas otrā uzsaukua ietvaros 2019. gada decembrī.

Dalies ar šo ziņu