Eiropas aizsardzības tēriņi aug, tomēr naudu nenovirza inovācijām

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv/DefenseNews.com
Eiropa
Foto: Foto: Leon Neal-Getty Images

Eiropas Savienības dalībvalstu aizsardzības nozarei atvēlētie budžeti turpina palielināties, taču valstis aizvien tos neizlieto inovāciju ieviešanai un moderna bruņojuma iegādei, tā liecina jaunākais Eiropas Aizsardzības aģentūras pētījums, informē aizsardzības nozares ziņu portāls “Defense News”.

Eiropas Aizsardzības aģentūra (European Defence Agency - EDA) jaunākajā ziņojumā atklājusi, ka ES valstu vidū vērojams “satraucošs” samazinājums līdzekļu novirzīšanai jauna militārā ekipējuma iegādei un jaunu tehnoloģiju un pētījumu izstrādei.

Ikgadējais ziņojums liecina, ka tēriņi, kas paredzēti izpētei un tehnoloģiju uzlabojumiem, ir pat zemāki nekā laikā pirms 2008. gada, norāda “Defense News”. Tajā teikts, ka, neskatoties uz kopēju aizsardzības jomas tēriņu pieaugumu, kopīgie Savienības mērķi nav tikuši izpildīti. Daži no tiem ir investīcijas aizsardzības jomā, aizsardzības tehnoloģiju pētījumi un inovāciju ieviešana, ES kopējā aizsardzības ekipējuma iegāde un tehnoloģiju izstrāde.

“Pirms kāda laika NATO samitā jau dzirdējām, ka Eiropas valstu aizsardzības tēriņi turpina pieaugt, ko apstiprina arī šis ziņojums – 3% kopš 2017. gada ir ievērojams pieaugums,” portālam norādījis domnīcas “Friends for Europe” viedokļu līderis Džeimijs Šī (Jamie Shea). “Taču apsveicams noteikti nav fakts, ka šī nauda netiek tērēta, lai iespējami īsākā laikā modernizētu Eiropas militāros spēkus ar 21. gadsimta tehnoloģijām un aprīkojumu.”

Gadu apkopojošais ziņojums vēsta, ka kopējie aizsardzības nozares tēriņi šogad gandrīz sasnieguši pirmskrīzes laikā iztērēto. 2007. gadā tie bija 335 miljardi eiro, savukārt 2018 tie jau bija sasnieguši 223,4 miljardus eiro, kas ir 1.4% no kopējā ES iekšzemes kopprodukta, norāda “Defense News”.

Eiropas Aizsardzības aģentūras izpilddirektors Horhe Domeks (Jorge Domecq) apstiprina: “Ļoti pozitīvi ir tas, ka aizsardzības jomas budžets kopumā gandrīz sasniedzis pirmskrīzes apjomus. 2018. gads bija piektais pēc kārtas, kad tēriņu apjoms turpinājis pieaugt.”

Eiropas Aizsardzības aģentūra norādījusi, ka 14 no 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm 2018. gadā 20 procentus vai vairāk no aizsardzības budžeta līdzekļiem tērējušas tieši inovāciju ieviešanai, bet 21 valsts inovāciju ieviešanai aizsardzībā tērē 10 vai vairāk procentus no jomas budžeta.

“Defense News” piebilst, ka 2018. gads ir pēdējais, kurā iekļauti arī dati par Lielbritānijas aizsardzības nozari, tāpēc, pēc “Brexit”, nākamā gada ziņojums varētu izskatīties daudz citādāks.

Dalies ar šo ziņu