Lietuva izvērtēs iespējas iegādāties "IRIS-T" pretgaisa aizsardzības sistēmu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/LRT.lt
Vidējās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma "IRIS-T"
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

Lietuva apsver iespēju iegādāties vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu “IRIS-T” no Vācijas, par to paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns.

Latvija kopā ar Igauniju strādā pie “IRIS – T” pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādes, taču Lietuva steigšus pirmā iegādājās “NASAMS”.

Viena baterija jau atrodas tās rīcībā un otra drīzumā tiks piegādāta.

Kā atzīst Lietuvas aizsardzības ministrs tiks veiktas diskusijas par iespējamu turpmāku “IRIS-T” bateriju izveidi.

“Mēs konsultēsimies ar saviem Baltijas valstu kaimiņiem, taču es zinu, ka tā ir laba un efektīva sistēma, kas sevi pierādījusi Ukrainā. Ir iespējamība, ka visas Baltijas valstis būs zem “IRIS-T” pretgaisa aizsardzības sistēmas,” šodien pēc Baltijas valstu aizsardzības ministru tikšanās atklāja ministrs.

Taču vakar preses konferencē Palangā Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss sacīja, ka Berlīnei nav pretgaisa aizsardzības sistēmu, kuras tā varētu nekavējoties pārdot.

"Mums vēl nav “IRIS-T” sistēmas, mēs paši tās atdevām Ukrainai, un tagad veicam sarunas ar savu militāro nozari, lai palielinātu tās ražošanas jaudu," sacīja Vācijas aizsardzības ministrs.

Jau vēstīts, ka Latvija no 2023. līdz 2027. gadam ik gadu pretgaisa aizsardzības stiprināšanā papildus budžetā piešķirtajam finansējumam aizsardzībai ieguldīts 200 miljonus eiro.

Latvijas Aizsardzība ministrija līgumu ar "IRIS-T" ražotāju “Diehl Defence” parakstīja pērnā gada novembra nogalē.

Lītuma vērtība ir aptuveni 600 miljoni eiro. Līgums paredz, ka Latvija saņems visu nepieciešamo aprīkojumu IRIS-T sistēmu efektīvai darbībai, kas nodrošinās slāņveida pretgaisa aizsardzības ieviešanu Latvijā.

Plānots, ka “Diehl Defence” vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu piegādi sāks 2026. gadā. Līdz tam Latvijai ir jāapmāca personāls un jāpilnveido infrastruktūra, kā arī jāizpilda citi priekšnosacījumi, lai IRIS-T sistēmu piegādes brīdī, Nacionālie bruņotie spēki būtu gatavi tās pilnvērtīgi izmantot un uzturēt.

Latvija savas "IRIS-T" sistēmas ieviesīs kopīgi ar Igauniju vienota "Livonijas vairoga" pretgaisa aizsardzības projekta ietvaros.

Dalies ar šo ziņu