"MBDA" meitas uzņēmums atsāk Aukstā kara laika prettanku mīnu ražošanu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defense News
Uzņēmuma "MBDA" meitas kompānijas "TWD" ražotās mīnas "PARM" uzstādīšana
Foto: mbda-systems.com

Eiropas aizsardzības industrijas uzņēmums “MBDA” pirmo reizi kopš Aukstā kara beigām atsācis prettanku virzienmīnu “PARM” ražošanu, sākotnēji aizpildot Vācijas bruņoto spēku pasūtījumu, kā arī gatavojoties tās eksportēt uz citām NATO dalībvalstīm, ziņo ASV aizsardzības nozares medijs “Defense News”.

Vācijas valdība “MBDA” meitas uzņēmumam “TWD” sākotnēji pasūtījusi 2600 “PARM” prettanku virzienmīnas. Līgumā iekļauta opcija par vēl 10 000 šāda tipa mīnu pasūtījumu. Vācijas parlaments šiem mērķiem atvēlējis kopumā 68 miljonus eiro.

Kā paziņojumā medijiem atzinis “TWD” izpilddirektors Andreass Seits [Andreas Seitz], noslēgtais līgums ir pirmais būtiskais solis uzņēmuma ražošanas jaudu palielināšanā. “PARM” mīnas palīdzēs gan Vācijai, gan citām sabiedrotajām valstīm uzlabot to atturēšanas un aizsardzības spējas,” viņš piebilda.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma, Vācija Ukrainai piegādājusi 14900 prettanku mīnu.

“MBDA” meitas uzņēmums “TWD” “PARM” tipa mīnas Vācijas armijas, jeb Bundesvēra vajadzībām izstrādāja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Kopš 1998. gada šie ieroči netika ražoti. Ņemot vērā, ka šīs ieroču sistēmas plānots atsākt ražot pēc 25 gadu pārtraukuma, tām būs jāveic atkārtota sertifikācija.

MBDA meitas uzņēmuma “TWD” pārstāvji norāda, ka līdztekus Vācijas bruņoto spēku apgādei, šī ieroču sistēma varētu būt interesanta Vācijas NATO partneriem Ziemeļeiropā un Austrumeiropā, ņemot vērā Krievijas radītos draudus un nepieciešamību aizsargāt šo valstu robežas.

MBDA preses pārstāvis Ginters Abels [Günter Abel] “Defense News” atzina, lai arī šī ieroču sistēma tika izstrādāta vēl Aukstā kara laikā, tā aizvien ir spējīga iznīcināt modernākos pretinieku kaujas tankus. “Tieši šī iemesla dēļ pēc "PARM" mīnām aug pieprasījums,” viņš piebilda.

"PARM" ir pilnībā automatizēta, attālināti darbināma prettanku kumulatīvā virzienmīna. To spēj uzstādīt viens karavīrs un tā spēj iznīcināt jebkuru mūsdienu moderno kaujas tanku vai cita veida bruņoto transportu. "PARM" mīna tiek uzstādīta uz trīskāja, to ir iespējams viegli nomaskē, savukārt tās detonācija tiek iedarbināta vai nu ar sensora palīdzību, vai attālināti ar pulti, ļaujot mīnas operatoram atrasties drošā aizsegā.

Dalies ar šo ziņu