Igaunijas bruņotie spēki iegādājas Turcijas bruņutransportierus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defense News
Igaunijas aizsardzība spēku karavīrs
Foto: AFP/Scanpix

Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs (ECDI) parakstījis 200 miljonu eiro lielu līgumu ar Turcijas ražotājiem “Nurol Makina” un “Otkar” par 230 bruņumašīnu piegādi Igaunijas Aizsardzības spēkiem.

Ziņots, ka jauno transportlīdzekļu piegādes Igaunijas bruņotie spēki sāks saņemt līdz ar nākamo gadu, kas ir daļa no Tallinas centieniem modernizēt tās bruņotos spēkus. Igaunijas amatpersonas uzsver, ka ražotāju spēja piegādāt pasūtījumu pēc iespējas ātrāk bija galvenais elements, kādēļ konkursā par transportlīdzekļu iegādi uzvarēja tieši Turcijas uzņēmumiem.

“Jaunos bruņutransportierus saņems Aizsardzības spēku Otrā kājnieku brigāde, kurai iepriekš nebija riteņu bruņu transportieru. Papildus bruņutransportieri tiks iegādāti arī Pirmajai kājnieku brigādei un Igaunijas Glābšanas pārvaldes sprādzienbīstamas munīcijas neitralizēšanas centram,” teikts ECDI paziņojumā.

Līgums ar Turcijas ražotāju “Otkar” paredz sešu riteņu piedziņas “Arma” transportlīdzekļu piegādi, sākot ar 2024. gada otro pusi, par kopējo cenu 130 miljoniem eiro, kas ietver arī uzturēšanu un personāla apmācīšanu. Savukārt “Nurol Makina” piegādās “NMS” četru riteņu piedziņas transportlīdzekļus.

Piegādātos transportlīdzekļus varēs apbruņot ar 12,7 milimetru ložmetēju un dūmu granātmetējiem, kā arī citām ieroču sistēmām.

ECDI gaisa, jūras un kaujas transportlīdzekļu kategorijas vadītājs Karmo Sārs sacīja, ka konkursā savus piedāvājumus kopā iesniedza deviņu uzņēmumu pārstāvji no sešām valstīm. Kamēr uzņēmēju loks nav ticis atklāts, zināms, ka starp konkursa dalībniekiem piedalījās Turcijas, Somijas, Francijas, Itālijas, Izraēlas un Spānijas pārstāvji.

ECDI parakstītais līgums ar Turcijas uzņēmumiem būs spēkā desmit gadus, un tas nodrošina Igaunijai iespēju iegādāties arī papildu transportlīdzekļus, kā arī to rezerves daļas.

Dalies ar šo ziņu