Igaunija Aizsardzības spēku un Kaitseliit vajadzībām iepērk jaunu snaiperu šauteņu sistēmu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ERR.ee
Somijas kompānijas"Sako" ražotā snapieru šautene TRG M10
Foto: Estonian Center for Defense Investments

Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs (ECDI) noslēdzis līgumu ar Somijas aizsardzības nozares uzņēmumu “Sako” par jaunu 8,6 milimetru snaiperu ieroču iepirkumu. Šautenes, kuras izmantos Igaunijas Aizsardzības spēki un Igaunijas Aizsardzības līga (Kaitseliit), ir precīzākas un stabilākas nekā līdz šim lietotie ieroči. Līguma kopējā vērtībā nākamo septiņu gadu laikā būs 40 miljoni eiro, ziņo Igaunijas sabiedriskais medijs ERR.ee

"Sako TRG M10 ir labi pazīstams un plaši izmantots snaiperu ierocis visā pasaulē, arī mūsu kaimiņvalstīs. Piemēram, Zviedrija nesen paziņoja par līdzīgas konfigurācijas ieroču iegādi, papildus citiem “Sako” ieročiem. Tā ir sevi pierādījusi un pārbaudīta ieroču sistēma,» sacīja ECDI bruņojuma kategorijas vadītājs Ramils ​​Lips.

Iepriekš Igaunijas Aizsardzības spēki izmantojuši tā paša ražotāja piegādātās 8,6 milimetru kalibra snaipera šautenes TRG 42.

Saskaņā ar ECDI paziņojumu presei, jaunās šautenes ir iepriekšējā modeļa uzlabojums, jo tās ir ergonomiskākas, stabilākas un precīzākas.

TRG M10, piemēram, ir aprīkots ar klusinātāju, kā arī optiskajiem un termālajiem tēmēkļiem, kas ļauj snaiperiem efektīvi darboties dažādos laika un apgaismojuma apstākļos. Jaunajai šautenei ir arī modulāra konstrukcija, kas lietotājam sniedz lielāku elastību ieroču sistēmas montāžā.

Majors Risto Pērtels no Igaunijas Aizsardzības spēku galvenā arsenāla sacīja, ka snaiperu uzdevums ir likvidēt augstas prioritātes mērķus, pašiem paliekot nepamanītiem. "Jaunās šautenes ļauj to visu paveikt jebkurā diennakts laikā. Tās ir aprīkotas ar modernākajiem piederumiem, piemēram, klusinātājiem un termiskajiem tēmēkļiem. Papildus augstajai precizitātei šautenēm jābūt arī izturīgām, kompaktām un pēc iespējas vieglākām."

Jaunie Igaunijas Aizsardzības spēku ieroči ļauj efektīvi šaut līdz pat 1500 metriem.

"Liels paldies Igaunijas Aizsardzības investīciju centram par saņemto uzticību. Esam pagodināti, ka ECDI ir izvēlējušies mūsu ieroci kā atbilstošāko gala lietotāju augstajām prasībām. Kompānijai “Sako” ir svarīgi, lai mūsu produkti tiktu augstu novērtēti profesionāļu vidū visā pasaulē. Šis līgums to vēlreiz apliecina,” sacīja “Sako” ģenerāldirektors Juha Alhonoja.

Gaidāms, ka pirmajā iepirkumā plānots iegādāties 70 snaiperu ieroču. Ar jaunajām šautenēm tiks nodrošinātas gan Igaunijas Aizsardzības spēku pirmā un otrā kājnieku brigāde, kā arī Kaitseliit karavīri.

Paredzamais jaunās snaiperu šautenes tiks piegādātas 2024. gadā.

Dalies ar šo ziņu