ASV nosūtīs uz Ukrainu modernizētus “Abrams” tankus, taču bez jaunākajām bruņu tehnoloģijām

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Politico
Tanks "Abrams" mācībās "Summer Shield 2021"
Foto: Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

Jau iepriekš vēstīts, ka ASV administrācija lēmusi piegādāt Ukrainai 31 “Abrams” kaujas tanku, un šis lēmums tika izziņots paralēli ar Vācijas apņemšanos piegādāt savus tankus “Leopard 2”, kā arī atļauju citiem sabiedrotajiem piegādāt šos tankus. “Politico” pieejamā informācija liecina, ka Ukraina saņems modernizētās “Abrams” versijas “M1A2” ar mūsdienīgām optikas un komandvadības ierīcēm, kas palīdz komandierim identificēt ienaidnieka pozīcijas, atpazīt sabiedroto transportu un pieprasīt artilērijas atbalstu.

Tomēr Ukrainai piegādātie tanki nebūs aprīkoti ar noslepenoto bruņojuma kombināciju, norādīja “Politico” informācijas avoti. “A2” versija ir aprīkota ar uzlabotām optikas un komandvadības tehnoloģijām, kas ievērojami pārspēj agrīno “A1” versiju, kuras ekspluatāciju ASV armija plāno pārtraukt tuvāko dažu gadu laikā.

Lai arī vizuāli abas versijas ir līdzīgas, “A2” ir pārveidota komandiera stacija ar uzlabotām mērķēšanas iespējām un termoredzamības iekārtu, kas ļauj komandierim atrast mērķus jebkādos laikapstākļos un kaujas situācijās.

ASV federālā jurisdikcija aizliedz tanku “Abrams” eksportēšanu ar noslepenotu bruņojuma sastāvu, kas ietver arī noplicinātu urānu, tāpēc ASV pirms pārdošanas citām valstīm no tankiem noņem šīs noslepenotā sastāva bruņu plāksnes un aizstāj ar citām. Tieši šādu eksporta “A2” versiju ASV ir apņēmušās piegādāt Ukrainai.

Lielākais izaicinājums ir pašu tanku izgatavošana un piegāde, kuras aptuvenais laiks šobrīd nav nosakāms, taču pastāv bažas, ka “Abrams” tankus Ukraina varētu saņemt tikai pēc daudziem mēnešiem vai pat pāris gadiem. “Abrams” tanki tiek izgatavoti tikai vienā “General Dynamics” ražotnē Limā, Ohaio štatā, un šobrīd rūpnīca ir pilnībā noslogota ar Polijai un Taivānai rezervēto tanku komplektēšanu.

Polija ir pasūtījusi 250 “M1A2” tanku, kuru piegādi plānots uzsākt 2025. gadā. Šobrīd tai plānots piegādāt 116 “M1A1” versijas tanku, ko norakstījuši ASV Jūras kājnieki, lai aizstātu 250 padomju tipa tankus, ko Polija piegādājusi Ukrainai. Tikmēr Taivāna ir pasūtījusi 108 “M1A2” tankus, un to piegādi paredzēts uzsākt 2024. gadā.

ASV amatpersonas jau paziņojušas, ka Ukrainai tanki netiks piegādāti no ASV militārajām rezervēm, un tas nozīmē, ka ukraiņiem būs “jāgaida rindā”, līdz viņiem paredzētie tanki tiks izgatavoti. Tikmēr plānots uzsākt Ukrainas tankistu apmācību darbam ar “Abrams”, kā arī risināt paredzamos daudzos loģistikas un apkopes izaicinājumus, ko radīt šo sarežģīto kaujas mašīnu ekspluatācija Ukrainas apstākļos.

Dalies ar šo ziņu