Itālija apstiprina, ka piegādās Ukrainai pretgaisa aizsardzības raķetes “Samp-T”

Tehnika un ekipējums
Defense News/Sargs.lv
SAMP/T Aster raķetes palaišana
Foto: www.esercito.difesa.it/Creative Commons

Itālija apliecinājusi gatavību piegādāt Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmu “Samp-T” pēc vairāku nedēļu ilgām debatēm par Romas gatavību nodot tik dārgu aprīkojumu, ziņo medijs “Defense News”.

Itālija grasās piegādāt šo sistēmu kopā ar Franciju, un tās piegādi intervijā ar itāļu laikrakstu apstiprināja Itālijas ārlietu ministra runasvīrs Antonio Tadžani. “Sadarbībā ar Franciju mēs noslēdzam darbus pie “Samp-T” nosūtīšanas, kā arī slepenībā turpinām darbu pie citām iniciatīvām,” vēstīja Tadžani.

“Samp-T”, ko Itālijas armija izmanto jau kopš 2013. gada, ir uz kravas auto bāzes uzstādīta taktiskā pretraķešu aizsardzības sistēma, kas izstrādāta, lai iznīcinātu spārnotās raķetes, pilota un bezpilota lidaparātus, kā arī taktiskās ballistiskās raķetes.

Itālijas Bruņotajiem spēkiem ir tikai piecas “Samp-T” baterijas, radot bažas par Itālijas aizsardzības spēju pavājināšanos, ja viena no tām tiks piegādāta Ukrainai. Jāpiebilst, ka Itālijas aizsardzības budžetā 2023. gadam bija ieplānota arī sestās “Samp-T” baterijas iegāde.

Sistēma “Samp-T” tiks iekļauta jau sestajā Itālijas ieroču paketē, kas tiek nosūtīta Ukrainai. Iepriekšējo piecu pakešu kopējā vērtība sasniedz 1 miljardu eiro, atklājis Tadžani. Līdz šim Itālijas sūtītais militārais aprīkojums ir ticis turēts slepenībā, tomēr zināms, ka Itālija plānojusi sūtīt “Stinger” pretgaisa aizsardzības raķetes, mīnmetējus un “Milan” vai “Panzerfaust” prettanku ieroči, kā arī “Browning” smagos ložmetējus un “MG” tipa vieglos ložmetējus. Tāpat uz Ukrainu nosūtītas arī reaktīvās raķešu sistēmas (MLRS), haubices “Pzh2000” un transportlīdzekļi.

Dalies ar šo ziņu