“Politico”: Ukraina beidzot saņems Rietumu bruņutehniku, taču tai vajag modernākus ieročus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Politico
Francijā ražotais vieglais tanks - tanku iznīcinātājs AMX 10 RC
Foto: AFP/Scanpix

Francijas, Vācijas un ASV valdības beidzot ir nolēmušas nosūtīt uz Ukrainu vieglos tankus un kājnieku kaujas mašīnas. Kijeva jau sen bija cerējusi saņemt šī tipa tehniku, kas tai nepieciešama kaujām pret Krievijas diktatora Vladimira Putina armiju. Lai gan beidzot Ukrainas spēkiem tiek piegādāta Rietumos ražotā bruņutehnika, tai nepieciešamas daudz modernākas un mobilākas sistēmas, kuras sabiedroto valstu valdības aizvien nesteidz piegādāt, vēsta laikraksts “Politico”.

Pirmā Rietumvalsts, kas izlēma nodrošināt Ukrainai Rietumos ražotajiem riteņu tankiem bija Francija. Francijas prezidents Emanuels Makrons šonedēļ paziņoja, ka uz Ukrainu nosūtīs "vieglos tankus" AMX-10 RC.

Šis paziņojums Francijas piemēram lika sekot arī citām valstīm.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pateicās Francijai par AMX-10 RC piešķiršanu un mudināja arī citus Ukrainas sabiedrotos nodrošināt tankus un citus smagos ieročus.

"Nav racionālu iemeslu, kāpēc Ukrainai nevar nodrošināt Rietumu tankus,” sacīja Ukrainas prezidents.

Dažas stundas vēlāk sekoja Vācijas un ASV kopīgs lēmums par bruņutehnikas piešķiršanu. Vācija apņēmusies Ukrainai piegādāt kājnieku kaujas mašīnas “Marder”, savukārt ASV uz Ukrainu nosūtīs kājnieku kaujas mašīnas “Bradley”.

Lai gan šī tehnika Ukrainas aizstāvju rokās būs vērtīga, kā norāda “Politico”, neviena no šīm kaujas mašīnām nav tas, ko Ukraina patiesi vēlas. Pašlaik Ukrainas aizstāvji izmanto padomju laikos ražotos tankus, taču, lai efektīvi sakautu Krievijas armiju, Ukrainai šajā karā ir nepieciešami moderni NATO standarta kaujas tanki. Kā atzīst “Politico”, Ukrainai vajadzīgi Francijas “Leclerc”, Vācijas “Leopard” vai ASV armijas M1 “Abrams” kaujas tanki, kas ir daudz mobilāki, precīzāki, un ar lielāku darbības rādiusu salīdzinājumā ar Krievijas un padomju ražojuma tankiem.  

Papildus Vācija ceturtdien paziņoja, ka Ukrainai piegādās ASV ražoto pretgaisa aizsardzības sistēmas “Patriot”  bateriju. Līdzīgu sistēmu Baltais nams solīja Ukrainai pagājušajā mēnesī, tādējādi Ukrainas armija kopumā tiks nodrošināta ar divām “Patriot” baterijām.

Lai gan Lielbritānija nav solījusi Ukrainai savas bruņumašīnas, šīs valsts ārlietu ministrs Džeimss Kleverlijs (James Cleverly) pēc tikšanās ar savu Vācijas kolēģi Annalēnu Bērboku (Annalena Baerbock) sacīja: "Mēs turpināsim runāt ar ukraiņiem par to, kas viņiem nepieciešams viņu pašaizsardzības nākamajai fāzei, un mēs turpināsim strādāt ar saviem starptautiskajiem partneriem, lai to nodrošinātu. Tanki varētu būt daļa no tā.”

Tanki, kas būvēti kaujas laukam

Frontes līnija pēdējo nedēļu laikā nav īpaši mainījusies, taču Rietumvalstu uzmanība ir pievērsta tam, kas notiks tālāk.

Francijas bruņoto spēku ministra Sebastjena Lekornu (Sébastien Lecornu) padomnieks, atkārtojot NATO paziņojumu decembrī, uzskata, ka ir "iespējama Krievijas ofensīva pavasarī".

Iepriekš Francijas spēki AMX-10 RC izmantoja kā izlūkošanas transportlīdzekli un tanku iznīcinātāju. Šīs bruņumašīnas manevrēšanas spējas un ātrums ļaus Ukrainai uzbrukt spēcīgi un ātri, tomēr tās trūkums ir salīdzinoši vieglās bruņas, kas varētu neizturēt krievu smago ieroču trāpījumu.

Francijas atvaļinātais ģenerālis Žeroms Pellistrandi (Jérôme Pellistrandi) uzskata, ka šīs kaujas mašīnas varēs izmantot uzbrukuma operāciju laikā, raidot pa priekšu pirms Ukrainas tanku kolonnām.

"Tās ir mašīnas, kas tika izstrādāts 70. un 80. gados, lai medītu padomju bruņotās sauszemes spēku vienības. Paradoksāli, bet tieši šim mērķim tās tiks izmantotas tieši šodien. Krievi ir parādījuši, ka viņu spējas kopš padomju laikiem nav daudz mainījušās," “Politico” sacīja atvaļinātais ģenerālis Žeroms Pellistrandi.

Lai gan Frnacija publiski nav paudusi, cik bruņumašīnas tā gatava nosūtīt uz Ukrainu, atvaļinātais ģenerālis Ž.Pellistrandi lēš, ka ir pieejami aptuveni 30 AMX-10 RC, kurus var  nekavējoties nosūtīt uz Ukrainu. Francijas bruņotajos spēkos šo tehniku plānots aizstāti ar jaunākas paaudzes bruņumašīnām.

Tomēr, kā norāda “Politico”,  pastāv šaubas par to, cik liela ietekme konkrēti šīs tehnikas piegādei var būt kaujas laukā.

Francijas atvaļināts pulkvedis un aizsardzības konsultants Mišels Goja (Michel Goya ) uzskata, ka “šie tanki var palīdzēt, bet skaita ziņā tas nav nekas daudz, ņemot vērā to, ka Ukrainā ir simtiem tanku un tūkstošiem bruņumašīnu. Ukraiņi tos izmantos labi, taču viņi nešauj tik tālu, cik krievu tanki”.

Kas notiks tālāk

Lēmums nosūtīt "vieglos tankus", iezīmē fundamentālas pārmaiņas Francijas redzējumā par savu nozīmi kara attīstībā un Ukrainas atbalstā. To arī parādīja E. Makrona Jaungada uzruna, kurā viņš paziņoja, ka Francija “palīdzēs Ukrainai līdz pat uzvarai”.

Šīs piegādes var būt tikai sākums. Ukraina vēl joprojām lūdz Francijai piegādāt “Leclerc” tankus, kas ir smagāki, jaudīgāki un labāk aizsargāti nekā AMX-10. Francijas valdības padomnieks  norāda, ka pieprasījums pēc “Leclerc” tiek izskatīts un lēmums būs atkarīgs no tā vai Francijai būs brīvi pieejami tanki, ko nosūtīt, kā arī vai būs iespējams pietiekamā ātrumā apmācīt ukraiņus izmantot šādu bruņutehniku.

Starptautiskā stratēģisko pētījumu institūta vecākais padomnieks Eiropas jautājumos Fransuā Heisbūrs (François Heisbourg) uzskata, ka ukraiņiem svarīgāk ir trenēties ar vācu  tankiem “Leopard” 1 un  “Leopard” 2, kas joprojām tiek ražoti un izmantoti vairākās Eiropas valstīs, nevis ar “Leclerc” tankiem, kurus Ukrainā būtu grūti uzturēt.

Dalies ar šo ziņu